Leiderschapsgedrag

Welk gedrag past bij jou als leider?

Naast de boodschap die je wil overbrengen (dus dat wat je zegt), is ook de manier waarop je het zegt (stemgebruik) en hoe je daarbij non-verbaal communiceert (houding), belangrijk voor de impact die jij maakt als leider.  Jouw leiderschapsgedrag, daar draait het om. Wat maakt jou als leider uniek? Welk gedrag en welke leiderschapsstijl passen bij jou? Voel jij je prettig bij mensgericht leiderschap, authentiek leiderschap, zichtbaar leiderschap, transformationeel leiderschap of een geheel andere stijl?

In de Avicenna leiderschapsopleidingen en Leiderschap Practicum programma’s helpen we jou te ontdekken welk leiderschapsgedrag het beste bij jou past en werken we aan je presentatievaardigheden. Dit doen we door verder te kijken dan alleen het intellectueel weten, maar je ook kennis te laten maken met wetenschappers, performers en ervaringsdeskundigen. Zij raken je met hun verhaal, en hun perspectieven. Zodat je met de manier waarop jij als leider dingen doet, jouw leiderschapsgedrag toont, ook anderen kunt raken en kunt aanzetten tot leiderschap.

Avicenna academie voor leiderschap - authentiek leiderschap

Opleiding rondom leiderschap en gedrag

Avicenna Academie voor Leiderschap biedt diverse leergangen en opleidingen voor leidinggevenden aan waarin leiderschapsgedrag en verschillende vormen van effectief leiderschap centraal staat. Al deze leiderschapsprogramma’s bestaan uit een combinatie van relevante, gedegen kennis, impactvolle ervaringen en vernieuwende perspectieven.

We koppelen daarbij deze fundamentele inzichten aan praktijkervaringen, waarmee we vervolgens op zoek gaan naar jouw authentieke leiderschapsgedrag. Met onze docenten, en met je mededeelnemers, oefen je het ambacht van leiderschap en ontdek je welk leiderschapsgedrag bij jou past.

Hieronder vind je meer informatie over zowel de Leiderschap Practicum Programma’s, als de Leiderschapsleergangen. Daarnaast bieden we nog drie unieke ontwikkelprogramma’s aan, voor (aankomende) toezichthouders, bestuurders en voor Future Leaders.

Leiderschap Practicum Programma's

In het Leiderschap Practicum ontdek je welk leiderschapsgedrag en welke vormen van effectief leidinggeven bij jou passen.  Je ondervindt aan den lijve het ambacht van authentiek en zichtbaar leiderschap en maakt het je eigen. Onder de bezielende leiding van topacteurs, performers en wetenschappers. Mensen die hebben gedaan wat jij kunt doen: je laten raken zodat je ook anderen kunt raken, jezelf uitdagen om maximale impact te creëren, werken aan je presentatievaardigheden, nieuwe aspecten van jezelf ontdekken en daar een passend leiderschapsgedrag aan te koppelen.

In verschillende modules, los van elkaar te volgen EN aanvullend aan elkaar, nemen experts in het vakgebied je in wisselende samenstelling mee op een impactvolle reis die je niet snel zult vergeten. We hebben een Practicum programma op de Toneelacademie in Maastricht, op Landgoed De Paltz (van Herman van Veen), in Utrecht/Soest en een editie op Terschelling.

 • LEIDERSCHAP PRACTICUM EDITIE MAASTRICHT

  Niet alleen spreken, maar vooral ook aansprekend

 • LEIDERSCHAP PRACTICUM EDITIE TERSCHELLING

  Jouw leiderschap versterken vanuit presentatiekracht

 • LEIDERSCHAP PRACTICUM EDITIE UTRECHT

  Performance gerelateerd aan je eigen leiderschapsgedrag

 • LEIDERSCHAP PRACTICUM

Leiderschapsleergangen

Persoonlijk leiderschapsgedrag en leiderschapsvorming. Daar draait het om in onze leergangen. We bieden je relevante gedegen kennis, vernieuwende inzichten en impactvolle ervaringen en verbinden die aan jouw leiderschapsgedrag. Zodat je bewuste keuzes kunt maken die ertoe doen, en daarmee het verschil kunt (gaan) maken.

We bieden verschillende programma’s rondom verschillende leiderschapsthema’s, die allemaal onderdeel uitmaken van het leiderschapsgedrag dat bij jou past. Authenticiteit, creativiteit, strategie of publiek leiderschap bijvoorbeeld. Waar wil jij mee aan de slag? Wat past het beste bij jou? Elk Avicenna programma bestaat uit een unieke mix van inspirerende ontmoetingen met topexperts en ervaren practitioners, op bijzondere locaties.

 • AVICENNA LEERGANG

  Visie & Leiderschap

 • LEIDERSCHAP DOOR CREATIE

  De kracht van innovatie en netwerken

 • INTERNATIONAL AVICENNA COURSE

  Leiderschap in Europa

 • STRATEGIE MASTERCOURSE

  Strategisch leiderschap

Ontwikkeltrajecten voor specifieke doelgroepen

Nieuw in het programma van Avicenna zijn twee programma’s, die zich richten op een specifieke doelgroep: aankomende toezichthouders en commissarissen, en Future Leaders.

Aankomende toezichthouders en commissarissen
Samen met Executive Search Bureau Maes & Lunau heeft Avicenna een uniek ontwikkeltraject samengesteld, met een looptijd van circa 10 maanden. Deze bestaat uit een combinatie van gedegen kennis (door experts), analyse van- en feedback op je eigen gedrag en het vergaren van nieuwe inzichten en perspectieven in een divers team ten aanzien van het toezichthouden. Door deze leergang te volgen waar je in een zeer divers samengesteld team van uitstekende, specifiek voorgeselecteerde aspirant toezichthouders leert hoe je authentiek en effectief blijft en leert wat inhoudelijk én gedragsmatig goed en adequaat toezichthouden is.

 

Leergang voor bestuurders
Deze unieke leergang is bestemd voor bestuurders met eindverantwoordelijkheid die wezenlijk het verschil willen maken met hun bestuursstijl. Maar ook voor bestuurders die de ambitie hebben een eindverantwoordelijke functie te vervullen in een maatschappelijke organisatie. Uit vele wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat boardroom dynamics en het samenspel met andere factoren, zowel intern als extern, van cruciaal belang zijn voor het effectief functioneren van de bestuurder. Kennis en kunde op dit gebied wordt veelal versnipperd aangeboden in opleidingen. Deze leergang behandelt juist integraal het (leren) besturen van de dynamische context. Het unieke van deze leergang is dat deze voornamelijk geënt is op datgene wat er zich tussen en met mensen afspeelt in het licht van de maatschappelijke opgave, bezien vanuit de vele dimensies waarmee een eindverantwoordelijk bestuurder te maken heeft.


Leiders van de Toekomst

Samen met Empowering Center ontwikkelde Avicenna dit 5-daagse programma. De leergang daagt je uit te voelen, ervaren en beleven wie jij bent, welke patronen jou beperken en ondersteunen en welke keuzes je daarin maakt. 5 dagen met diepgang en plezier, waarin je geraakt wordt en jezelf en anderen zult raken. Met gedegen, relevante kennis, impactvolle ervaringen en vernieuwende perspectieven helpen we je ontwikkelen, nieuwe keuzes te maken en met doordachte daadkracht het verschil te maken.

 • LEERGANG VOOR TOEZICHTHOUDERS / COMMISSARISSEN

  Executive programma voor de aankomende toezichthouder

 • LEERGANG VOOR BESTUURDERS

  - De kunst en kunde van besturen in uitdagende, maatschappelijk dynamische context -

 • FUTURE LEADERS

  Ontwikkel je op tijd!

 • Online colleges voor toezichthouders, commissarissen en bestuurders

“Leiderschap is geen functie. Leiderschap zit in de kern van je persoon en heeft te maken met je gedrag. Wie daar contact mee krijgt, merkt dat die materie vermeerdert als zij wordt gedeeld. Ik gun alle deelnemers dat ze in staat zijn de opgedane kennis over zichzelf en hun leiderschap te vergroten en te verduurzamen door die te delen.”

Rob Ligthert, directeur Toneelacademie Maastricht
(locatie van de Maastrichtse editie van het Leiderschap Practicum)

Meer weten of met ons in contact komen?

Wil jij weten welk leiderschapsgedag bij jou past en hoe je deze op authentieke en inspirerende wijze kunt inzetten en ontwikkelen? Wil jij nieuwe inspiratie opdoen, andere perspectieven krijgen en jouw leiderschapsgedrag oefenen met acteurs, regisseurs en andere practitioners? We komen graag met je in contact en helpen je om te kijken welke leergang of practicum het beste bij jouw leervraag past. Neem gerust contact met ons op!

Nieuw perspectief voor doordacht daadkrachtig leiderschap

Wij geloven dat de wereld nieuw leiderschap nodig heeft. Leiderschap dat waarde toevoegt aan organisaties en de samenleving. In de publieke sector en het bedrijfsleven. Leiders die vanuit een heldere visie de moed hebben om echt te vernieuwen en te verbinden en leiderschap binnen hun organisatie weten te creëren.

Al 20 jaar leiden we leiders op en voorzien we ze van een nieuw perspectief om doordacht daadkrachtig leiderschap te ontwikkelen. Leiders die nationaal en internationaal het verschil maken voor hun organisatie en de samenleving.