Leiderschap in de zorg

Op zoek naar een leiderschap maatwerk programma voor jou of je zorgorganisatie?

Leiderschap in de zorg vergt specifieke stuurmanskunst. De zorgsector, met meer dan 1,2 miljoen medewerkers, neemt een dominante positie in onze samenleving in. Dat is niet voor niets. Voor mensen is goede gezondheid van levensbelang. De maatschappelijke waarde is enorm. Politiek, de overheid, het bedrijfsleven en particulier initiatief van burgers houden zich volop bezig met de zorg. Zorg staat ook in directe verbinding met welzijn en welbevinden van de mensen. Zorg kent een internationale, nationale, regionale en lokale dimensie. Ook raakt zorg vele andere aanpalende sectoren.

Leiderschap in de zorg - Avicenna Academie voor Leiderschap

Welke opleidingen en trajecten voor leiders in de zorg biedt Avicenna?

Organisatie ontwikkeltrajecten in de zorg

Avicenna, als één van de activiteiten van Meaningful Matters, heeft een enorme ervaring opgebouwd in leiderschapstrajecten in de zorg. We zijn al meer dan 30 jaar op alle echelons in de zorg actief: van mantelzorg en burgerinitiatieven tot zorgprofessionals, leidinggevenden, bestuurders en toezichthouders. Voor vele (academisch) ziekenhuizen, in de GGZ, VV&T, gehandicapten zorg, jeugdzorg en eerste lijnszorg heeft Avicenna ontwikkeltrajecten uitgevoerd op het gebied van visieontwikkeling, strategie, leiderschap en implementatie.

We hebben de afgelopen tientallen jaren honderden organisatie-ontwikkeltrajecten op maat in de zorg uitgevoerd en tienduizenden leidinggevenden, toezichthouders en zorgprofessionals opgeleid. Door ervaring op al deze niveaus kennen we de zorg door en door. Dit doen we ook samen met onze zusterlabels Opleidingsinstituut KMBV (opleidingen voor zorgprofessionals, onder andere verpleegkundige vaardigheden) en de Academie voor Toezichthouders (waaronder de NVTZ Academie voor toezichthouders in zorg en welzijn).

Persoonlijk Leiderschap in de zorg

Zoals gezegd is de maatschappelijke waarde van de zorgsector enorm, zeker in de corona tijd. Van jou als leider in de zorg vergt dit een extra uitdaging. Het aanvoelen in welk krachtenveld je actief bent en daarop kunnen antiperen, terwijl je ook resultaten bereikt. zowel Ziel & Zakelijkheid gaan hand in hand.

Avicenna biedt persoonlijke leiderschapsprogramma’s die leiders ondersteunen in hun uitdagende werk. Zowel op het gebied van innovatie, strategie, implementatie en persoonlijke ontwikkeling. Avicenna heeft er juist voor gekozen om in de open programma’s een mix van sectoren toe te laten. Om zo vanuit een open mind met een diversiteit van achtergrond en ervaring leiders te ontwikkelen.

Bekijk ons aanbod opleidingen leiderschap in de zorg

 • Leiderschap in de zorg

  Maatwerk bij Opleidingsinstituut KMBV

 • AVICENNA LEERGANG

  Visie & Leiderschap

 • LEIDERSCHAP DOOR CREATIE

  De kracht van innovatie en netwerken

 • NVTZ Academie

 • STRATEGIE MASTERCOURSE

  Strategisch leiderschap

 • FUTURE LEADERS

  Ontwikkel je op tijd!

 • LEERGANG VOOR TOEZICHTHOUDERS / COMMISSARISSEN

  Executive programma voor de aankomende toezichthouder

Enkele van onze opdrachtgevers in de zorg

 • Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie
 • Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)
 • Dimence
 • Maastrichts Universitair Medisch Centrum (MUMC)
 • Van Boeijen
 • Zorgorganisatie Thebe
 • UMC st. Radboud
 • Stichting Philadelphia
 • NVTZ (Vereniging van Toezichthouders in Zorg & Welzijn)
 • NVZD (Vereniging van Bestuurders in de Zorg)
 • Revalidatiecentrum Rijndam

Voorbeelden en case studies

Een blijvende cultuurverandering in de organisatie om daarmee grote, actuele zorguitdagingen het hoofd te kunnen bieden. Dat was drie jaar geleden de aanleiding voor de raad van bestuur van Thebe om in co-creatie met Avicenna en opleidingsinstituut KMBV een omvangrijk incompany ontwikkel- en leerprogramma voor alle 4000 medewerkers te starten. 

Meer weten of met ons in contact komen?

Avicenna Academie voor Leiderschap organiseert nationale en internationale (open) leiderschapsleergangen, themadagen, maatwerkprogramma’s voor (zorg)organisaties en persoonlijke leertrajecten voor individuele (aankomende) bestuurders. Daarnaast is Avicenna Academie voor Leiderschap regiepartner van verenigingen voor toezichthouders/commissarissen.

Al onze programma’s en ontwikkeltrajecten bestaan uit een unieke combinatie van relevante gedegen kennis, vernieuwende inzichten en impactvolle ervaringen welke we verbinden aan jouw leiderschapsgedrag. Weten welk programma het beste bij jou of jouw organisatie past, zodat je bewuste keuzes kunt maken die ertoe doen, en daarmee het verschil kunt (gaan) maken?  Vraag een brochure aan of neem contact op met onze senior adviseur leiderschapsvorming. Zij helpt je graag!

Nieuw perspectief voor doordacht daadkrachtig leiderschap

Wij geloven dat de wereld nieuw leiderschap nodig heeft. Leiderschap dat waarde toevoegt aan organisaties en de samenleving. In de publieke sector en het bedrijfsleven. Leiders die vanuit een heldere visie de moed hebben om echt te vernieuwen en te verbinden en leiderschap binnen hun organisatie weten te creëren.

Al 20 jaar leiden we leiders op en voorzien we ze van een nieuw perspectief om doordacht daadkrachtig leiderschap te ontwikkelen. Leiders die nationaal en internationaal het verschil maken voor hun organisatie en de samenleving.