U bevindt zich hier: Home » Terugblik op 2023

Terugblik op 2023

Geplaatst op 14 december 2023

In de laatste maand van dit wederom bijzondere jaar kijken wij met plezier en trots terug op alle mooie trajecten die wij vanuit Avicenna hebben mogen vormgeven.

Open leergangen

Onze open leergangen kenden dit jaar weer mooie deelnemersgroepen. Over de hele linie kunnen we zelfs spreken over een 100% bezetting. Een uniek resultaat dat alleen maar bereikt kan worden door aansprekend curriculum, uitstekend presterende docenten, trainers en deelnemers die elkaar onderling ook inspireren. De diversiteit van deze groepen, met mensen vanuit verschillende achtergronden en sectoren, wordt steeds enorm gewaardeerd door de deelnemers. Naast natuurlijk de bijzondere docenten, met veel kennis en kunde, wordt de tussenruimte waarin de deelnemers elkaar in die diversiteit ontmoeten, steevast genoemd als waardevol element van de leergangen.

De Avicenna Leergang Visie & Leiderschap, de ‘moederleergang’ van alle andere, kende afgelopen jaar drie starts. Met modules in de Universiteitsstad Leuven, de abdij in Doetinchem en het ‘Practicum’ in Midden-Nederland, blijft dit een hele mooie, rijke basis voor het persoonlijk leiderschap dat in deze tijd van ons allen gevraagd wordt. In het komend jaar zal alweer de 50e (!) editie van dit mooie programma plaatsvinden!


Leergangen op het vlak van persoonlijk leiderschap

We zijn er trots op dat we inmiddels een ‘levensloopbestendig’ aanbod hebben op het gebied van persoonlijk leiderschap: voor onze jonge (toekomstige) leiders hebben we het Future Leaders programma. De Avicenna Leergang volgt met een doelgroep van hoger management, directie en ook bestuurders. Aanvullend daarop het Leiderschap Practicum, dat écht gericht is op het ontwikkelen van jezelf als instrument om anderen mee te nemen in jouw boodschap en een inspirerend leider te kunnen zijn. Niet alleen in wát je zegt, maar ook in hóe je het zegt. En tenslotte de module in Brugge (waardegedreven leiderschap), voor de ervaren, senior bestuurder / directeur / toezichthouder, die zichzelf wil verrijken en laten voeden in deze bijzondere stad.


Leergangen op het gebied van Leiderschap & Business

Binnen onze andere tak, leiderschap & business, gaven we weer, samen met onze moderatoren en krachtige docenten, vorm aan de Strategie Mastercourse en Leiderschap door Creatie. Met Bureau Tromp, specialist in lean & scrum implementaties, startten we de nieuwe leergang Lean Leadership: Next Level! voor leiders die hun interne organisatie beter willen laten ‘performen’. De 2e editie starten we in juni 2024.


Opleidingen voor Goed Bestuur

En in onze 3e loot, Goed Bestuur, draaiden we alweer de vierde editie van de in het najaar 2022 gelanceerde en door deelnemers zeer gewaardeerde Leergang voor Bestuurders. Ook vond de tiende editie van de Leergang voor Toezichthouders & Commissarissen plaats, die we samen met executive bureau Maes & Lunau aanbieden. Deze leergangen in additionele partnerships bieden meerwaarde voor vele deelnemers!

In het kader van Goed Bestuur zijn er overigens ook vele ontwikkelingen geweest bij de Academies voor Toezichthouders & Commissarissen vanuit de verschillende beroepsorganisaties (NVTZ – Zorg & Welzijn; VTOI-NVTK – Onderwijs & Kinderopvang, VTW – woningcorporaties en sinds kort VTH – Hogescholen). Laatstgenoemde heeft besloten om met Avicenna als regiepartner het opleidingsaanbod van de academies open te stellen voor toezichthouders van de hogescholen en ook nieuw curriculum daarvoor te ontwikkelen.

Incompany trajecten

Ook incompany mochten we weer veel mooie trajecten begeleiden en zo het verschil maken voor onze opdrachtgevers, voor hun medewerkers, voor hun klanten en zo ook voor de maatschappij. Dat laatste doen we ook door ons partnership met Buddy to Buddy, het ondersteunen van onze changemakers en het voortdurend onderzoeken en verder vormgeven van onze kernboodschap Meaningful Matters: het doet ertoe dat wat we doen betekenisvol is in deze tijd vol complexe maatschappelijke opgaven. Daarover in onze nieuwsbrief van januari meer. 2024 wordt namelijk een bijzonder jaar. Een jaar waarin veel te vieren zal zijn!

 

Monique Hammink en Frank Seine
Directie Avicenna Academie voor Leiderschap