An Verlinde is gezondheidswerker, criminologe, antropologe, gedragsdeskundige, godsdienstwetenschapper en doctor in de psychologie. Haar proefschrift ‘Op weg naar excellentie: zingeving als sleutel tot resultaatgericht veranderen’ toont aan dat medewerkers van organisaties vaak gedreven worden door waarden die nogal verschillen van die van het management. Goed leiderschap betekent in haar ogen: ‘dit verschil erkennen en effectief benutten’. Verder is An Verlinde voormalige Presidente en Secretaris-Generaal van de katholieke gezondheidszorg, hierbij zijn wereldwijd 57 landen aangesloten.
Zij heeft gedurende vele jaren deel uitgemaakt van de Pauselijke Raad voor Gezondheidszorg en als vrouw een adviserende taak gehad aan het Vaticaan.
An heeft vele jaren gedoceerd in Leuven en Brussel en heeft vele gezondheidswerkers opgeleid in leiderschap; voornamelijk dienend en compassionate leiderschap met accent op vrouwelijke vormkracht. An heeft vele groepen en individuen begeleidt in kantelmomenten van het leven en in hun carrière.
Passie, waardegedreven leiderschap, zingeving, moreel kompas en verbinding. Dat is waar An voor staat. Hoewel iedere bijdrage van haar wordt voorzien van een eigen tintje, aangepast op de deelnemersgroep, bespreekt zij het fenomeen dat veel organisaties niet meer de waarden vertegenwoordigen van waaruit ze zijn ontstaan. Dit leidt tot discrepantie en vervreemding, en tot de noodzaak om bewust te zijn van het eigen moreel kompas. Passie is dus een sterke drijfveer in ons denken en handelen. Volgens An bestaat passie uit: – bezieling – persoonlijke ervaring – wensen naar je toe laten komen – kracht om te veranderen – intentie/aandacht/geen spanning – droom – flow. ‘Passie is een besmettelijk virus dat je ten volle laat leven, vanuit hart en ziel en dat ook het hart en de ziel in balans houdt.’
An Verlinde verzorgt diverse bijdragen in de Avicenna open programma’s. Je zult haar daar met name tegen komen in de modules die in België worden verzorgd. Daarnaast is An veelvuldig inzetbaar als gastdocent bij een incompany traject.
“Ik onderstreep voornamelijk het “dienend leiderschap”, gebaseerd op een platform van waarden, zodanig dat de andere kan ontplooien vanuit de eigen kwaliteiten. Ook spreek ik graag over “compassionate leiderschap”, waar niet zozeer het dirigerende, de controle, de hiërarchie en een cultuur van eigen belang en politieke spelletjes overheersen. Wel een houding en ontwikkelen van gedragshoudingen als luisteren, begrijpen, support bieden en empathisch aanwezig zijn om organisaties uit het hedendaagse, lastige crisis vaarwater te helpen.
Ook het “voor-leefde” leiderschap spreekt mij aan. Waarbij rolmodellen belicht worden, en de leidinggevende geschetst wordt met sterke leiderschapskwaliteiten, maar ook in alle zwakke en moeilijke eenzame momenten. Hierbij vind ik het belangrijk dat ik me in mijn sessies in alle kwetsbaarheid opstel”.