INTERNATIONAL AVICENNA COURSE

Leiderschap in Europa

INTERNATIONAL AVICENNA COURSE

5 oktober 2021

“ Als je anderen wilt inspireren, moet je zelf geïnspireerd zijn. Deze leergang brengt je terug tot de kern waar het in wezen over gaat in leiderschap: “do the right thing” en houd daar aan vast”.

Europa heeft een rijke traditie in leiderschap, niet in het minst door assimilatie van invloeden vanuit andere culturen. Je ontmoet in deze module moedige leiders, ondernemers, kunstenaars en topwetenschappers. Op een plek waar grote leiderschapsvraagstukken aan de orde van de dag zijn. Deze leiders zijn befaamd, maar bovenal mensen van vlees en bloed die je in alle openheid deelgenoot maken van hun twijfel, fascinatie en eigen zoektocht naar leiderschap. Die met je willen reflecteren, ook op jouw leiderschap.

5 oktober 2021
  Engels

Modules Bekijk programma

 • Module Brugge: Waardegedreven leiderschap
 • Module Parijs: Leiderschap en inclusie

Doelgroep

Het programma is bestemd voor executives, managers en ondernemers uit de private en publieke sector die willen investeren in zowel het inspirerend vermogen als in de effectiviteit van hun leiderschap en ondernemerschap.


Kosten

€ 4.250,- per module

Alle bovengenoemde bedragen zijn exclusief accommodatiekosten, BTW is niet van toepassing.

Onze Adviseur Leiderschapsvorming kan je helpen met het maken van je juiste keuze. Meer weten?

Module Brugge: Waardegedreven leiderschap

Brugge: 5, 6, 7 en 8 oktober 2021

Deze module, in de prachtige setting van de oude binnenstad van Brugge, de stad waar Europese topambtenaren worden opgeleid, biedt je inzicht in de rijkdom van de Europese diversiteit, als inspiratiebron voor je eigen leiderschap. Welke traditionele Europese bronnen van inspiratie en zingeving zijn er? Wat zijn de onderliggende (en verbindende) kernwaarden? En hoe kunnen wij ze vertalen naar ons eigen leiderschap?
We zijn deze dagen te ‘gast’ bij de Brugse gemeenschap, en specifiek bij de inspirerende en rustieke setting van het Karmelieten Klooster.

Een keur aan inspirerende docenten met veel levenservaring verzorgen deze module, die bij deelnemers door de jaren heen veel verdieping heeft gebracht. Je hebt diepgaande ontmoetingen met onder andere prof. Wil Derkse, die het belang van de oeroude regels van Benedictus voor huidig leiderschap benadrukt. Rabbijn Awraham Soetendorp laat Joodse inspiratiebronnen spreken en Kader Abdolah islamitische. Marianne Luyer spreekt over waardegedreven leiderschap, en ir. Luc Hoebeke gaat in op de complexiteit van leiderschap.

Module Parijs: Leiderschap en inclusie

Parijs: ntb

Parijs is altijd al een stad van tegenstellingen en sluimerende onrust geweest. Aan de ene kant vormt het Quartier Latin in de bin­nenstad het machtscentrum van het land, waar elitescholen en universiteiten de dienst uitmaken. Waar toeristen de stad bekijken en bewonderen. Maar naast dit droombeeld van Parijs lijkt er binnen deze stad ‘een tweede wereld’ te zijn: die van de roerige banlieues, waar de grootste Moslimgemeenschap van West-Europa woont. En waar Franse rebellerende jongeren een poel van verderf zaaien in hun protest tegen het hervormingsbeleid van president Macron. Toch zijn juist in deze roemruchte buitenwijken van de wereldstad Parijs talrijke bruisende initiatieven ontwikkeld en nieuwe vormen van leiderschap ontstaan.

Tijdens de Parijse module zullen we deze tweedeling onder de loep nemen. Een confrontatie met paradoxen (en haar kansen en uitdagingen), die ook in de Nederlandse samenleving spelen. We kijken dieper naar het Franse model van leiderschap en elitevorming, maar tijdens ons bezoek aan de banlieues gaan we onderzoeken hoe men juist hier tegen leiderschap aankijk. Vormen deze banlieues inderdaad de centra van een enorm aanzwellend maatschappelijk verzet? Of komt dat uit een totaal andere hoek, die van de ‘gele hesjes’? En hoe kijken de bewoners van de buitensteden naar de binnenstad-elite?

Uiteraard reflecteren we op de Franse leiderschapsstijl, in vergelijking met Nederlands Leiderschap. Wat kunnen we van Parijs leren?

In deze leergang ontmoet je vermaarde topdocenten. Uiteraard is het mogelijk dat in een specifieke editie niet alle hieronder genoemde namen aanwezig zijn. Wij zullen altijd zorgen voor gelijkwaardige vervangers en een impactvol programma.

prof. Farhad Khosrokhavar

Sorbonne

prof. Nilufer Göle

Sorbonne

Kader Abdolah

schrijver

dr. An Verlinde

drijfveer-expert, consultant en gedragsdeskundige

ir. Luc Hoebeke

complexiteitdeskundige

Moïra Müller

filosofe

MCM Marianne Luyer

waardengedreven leiderschap en moreel kompas
Bekijk alle ervaringen

Mocht je in gesprek willen gaan met een oud-deelnemer, dan brengen we je graag in contact met één van onze alumni.

Margaret Donga - Avicenna Academie voor Leiderschap

Margaret Donga

vestigingsmanager Belastingtelefoon

“De leergang heeft mij zowel intellectueel als persoonlijk verrijkt. Bijzonder boeiende docenten, ongekende ervaringen die mij misschien nog wel het meeste hebben geleerd. Leiderschap begint en eindigt bij authentiek zijn en authenticiteit van anderen respecteren en waarderen. Dankbaar dat ik er deelgenoot van mocht zijn.“

drs. Maria Molenaar - Avicenna Academie voor Leiderschap

drs. Maria Molenaar

bestuursvoorzitter Woonstad Rotterdam

“Interessante, bijzondere mensen ontmoet, inspiratie en energie opgedaan. Het is echt een mooie leergang die je als mens dieper in jezelf laat kijken en naar je relatie met de mensen om je heen. Een open mind is nodig en die wordt opnieuw gevoed door de bijzondere ontmoetingen.”

drs. Michel Rovers - Avicenna Academie voor Leiderschap

drs. Michel Rovers

directeur Strategie, Beleid en Kenniscentrum UWV

“De leergangen van Avicenna brengen je terug tot de kern waar het in wezen over gaat in leiderschap: “do the right thing” en houd daaraan vast (bijna ongeacht de consequenties). Vanuit zeer verschillende invalshoeken – de filosofische bespiegelingen in Brugge, de indrukwekkende levenshouding vanuit de Hindu-religie in Oxford, de American spirit in Yale – word je iedere keer weer teruggeworpen op deze kernvraag. Terug in het dagelijkse werkritme laten niet alleen de gesprekken met de docenten hun sporen achter, maar zeer zeker ook de interactie met de overige deelnemers. De ‘grondfilosofie’ van Avicenna tijdens de leergangen – een oprecht nieuwsgierige houding – zou voor iedereen het uitgangspunt moeten zijn in het dagelijkse werk.”

Alle brochures hebben wij verzameld op onze downloadpagina.

Brochure downloaden

Meer informatie over inschrijven voor de International Avicenna Course is te vinden op onze speciale inschrijfpagina. Hier vind je ook het formulier om je direct aan te melden.

Inschrijven

Het deelnamebedrag voor de Internationale modules is € 4.250,- per module. Dit bedrag is exclusief accommodatiekosten, BTW is niet van toepassing.

Toelichting accommodatiekosten
Avicenna draagt zorg voor het regelen van de accommodaties waar je tijdens de verschillende modules verblijft. Dit verzorgen wij volledig vanaf het moment van aankomst, tot het moment waarop het programma ten einde is. Wij vinden het namelijk belangrijk dat onze deelnemers zich volledig kunnen concentreren op het inhoudelijke programma.

Bij de deelnameprijs voor de International Avicenna Course zijn deze accommodatiekosten niet inbegrepen. Naast het deelnamebedrag is daarom ook een voorschotbedrag aan accommodatiekosten opgenomen. Dit bedrag is een inschatting van de kosten die tijdens de module worden gemaakt. Onder accommodatiekosten verstaan we de kosten voor overnachtingen, catering (lunches, diners, snackbreaks etc.) zaalhuur, AV-middelen, taxivervoer etc. Na afloop van het volledige programma verrekenen we het daadwerkelijk gemaakte bedrag aan accommodatiekosten met het reeds betaalde voorschot.

Contact of vragen?

Heb je een vraag of wil je meer weten over deze leergang? Neem contact op met onze Adviseur Leiderschapsvorming Marjo Jansen. Zij helpt je graag bij het maken van de juiste keuze. Het is natuurlijk ook mogelijk onderstaand formulier in te vullen. Marjo neemt binnen twee werkdagen contact op.

Bekijk ook onze andere leergangen

 • AVICENNA WORLDCLASS

  Module Pretoria

 • LEIDERSCHAP DOOR CREATIE

  De kracht van innovatie en netwerken

 • AVICENNA LEERGANG

  Visie & Leiderschap

 • LEADERSHIP FOR SOCIETY

  Zelfbewust publiek leiderschap

 • FUTURE LEADERS

  Ontwikkel je op tijd!

 • MY FUTURE LAB

  Zicht op nieuw toekomstperspectief voor jouw organisatie

 • LEERGANG VOOR TOEZICHTHOUDERS / COMMISSARISSEN

  Executive programma voor de aankomende toezichthouder

 • STRATEGIE MASTERCOURSE

  Strategisch leiderschap

 • AL ONZE LEERGANGEN

  Overzichtspagina