U bevindt zich hier: Home » Online college Kracht en Tegenkracht

Online college Kracht en Tegenkracht

In het kader van opleidingen voor de boardroom heeft Avicenna in samenwerking met de Academies voor Toezichthouders en Commissarissen inmiddels een tiental online colleges ontwikkeld. De online colleges zijn voor zowel toezichthouders, commissarissen als bestuurders aan te bevelen. Enkelen zijn sectorgericht en enkelen brancheoverstijgend. 

Recent is het online college ‘Kracht en Tegenkracht’ opgenomen, in samenwerking met dr. Marilieke Engbers, prof. dr. Ernst Kuipers (bestuursvoorzitter MC Erasmus) en Hedy van den Berk (bestuurder woningcorporatie Havensteder). Een actueel en belangrijk thema, waar een ieder van ons in zijn of haar (werk)praktijk mee te maken heeft. Graag geven we je daarom een inkijkje in dit unieke college en bieden we je de eerste dialoogmodule kosteloos aan. Wil je meer weten en het volledige college bekijken? Dan verwijzen we je graag naar de online leeromgeving van de Academie voor Toezichthouders en Commissarissen, waar je het college eenvoudig kunt aanschaffen (€ 125,-) en kunt kijken waar en wanneer het jou uitkomt.

Hoe kun je het functioneren in de boardroom verbeteren door de juiste inzet van kracht en tegenkracht?

Zoals gezegd is recent het online college ‘Kracht en Tegenkracht’ opgenomen, in samenwerking met dr. Marilieke Engbers. Basis is het door haar geschreven rapport over dit onderwerp. Uit het onderzoek blijkt dat de mate van tegenkracht uitgeoefend door de omgeving bepalend is voor het risico op paradigmaverkleving. Dat ontstaat als een bestuurder en /of lid van de Raad niet meer leert, vasthoudt aan eigen overtuigingen, geen tegenspraak meer duldt en omringd wordt door gelijkgestemden. Dit noemen we ook wel defensiviteit, en heeft, uiteraard, gevolgen voor de governance.

Dr. Marilieke Engbers meent dat de eerste stap is om samen te erkennen dat het risico op paradigmaverkleving bij iedereen in de bestuurskamer op de loer ligt. Belangrijk is daarom te kijken naar hoe je het goede gesprek hierover kunt voeren, met zowel de bestuurder als met de leden van de raad. Tijdens het college gaat Marilieke Engbers daarom in dialoog met prof. dr. Ernst Kuipers en Hedy van den Berk over kracht en tegenkracht in de bestuurskamer. Hoe herken je de verkleefde bestuurder? Hoe voer je het gesprek over het functioneren van hem of haar, en wat maakt het gesprek hierover zo moeilijk? De casus Havensteder vormt de basis van dit boeiende gesprek, dat onder leiding staat van Maarten Bouwhuis (o.a. presentatie BNR).

Het levert een bijzonder en uniek gesprek op!

Korte introductie op het thema

Bekijk gratis de eerste dialoogmodule van het online college Kracht en Tegenkracht

Graag stellen wij kosteloos de eerste dialoogmodule van dit unieke college beschikbaar. Vul onderstaand jouw gegevens in en je wordt doorgestuurd naar de pagina waarop je de module kunt bekijken. Wil je meer weten en het volledige college bekijken? Op deze pagina vind je eveneens een bestelknop, waarmee je het college eenvoudig kunt aanschaffen (€ 125,-) en kunt kijken waar en wanneer het jou uitkomt.

 

Wil je het volledige college nu al bekijken? Klik dan op de button hieronder. Je wordt dan doorverwezen naar de website met de online colleges van de Academie voor Toezichthouders en Commissarissen.

Meer weten of met ons in contact komen?

Al 15 jaar leiden we de leiders van morgen op. Leiders die nationaal en internationaal het verschil maken voor hun organisatie en de samenleving. Onze leergangen bestaan uit inspirerende ontmoetingen met topdocenten van gerenommeerde universiteiten, experts en bevlogen ondernemers en masterclasses met ervaren practitioners. We organiseren leiderschapsleergangen, inspiratiesessies, maatwerkprogramma’s voor organisaties en persoonlijke leertrajecten voor bestuurders. Tevens is Avicenna regiepartner van diverse brancheverenigingen voor toezichthouders en commissarissen. Avicenna is een exclusief netwerk dat ook na de leergangen de leiders van morgen blijvend verbindt.

Inmiddels heeft Avicenna meer dan 10.000 bestuurders, ondernemers, toezichthouders en commissarissen, directeuren, managers en professionals opgeleid. Avicenna is tevens regiepartner van diverse academies voor toezichthouders en commissarissen, waaronder de NVTZ Academie (zorg en welzijn), de VTOI-NVTK Academie (onderwijs en kinderopvang) en de VTW Academie (woningcorporaties).