Over prof. dr. Wil Derkse

Prof. dr. Wil Derkse is de auteur van onder meer één van de meest gelezen boeken op het gebied van vruchtbaar management en dienend leiderschap. Zijn Een levensregel voor beginners – Benedictijnse spiritualiteit voor het dagelijks leven beleefde inmiddels 33 drukken en vertalingen in het Engels, Frans en Pools. Hij laat daarin overtuigend zien hoe inzichten en gedragshoudingen van de 6e eeuwse Regel van voor Monniken van Benedictus vruchtbaar kunnen zijn voor hedendaagse leidinggevenden – ook in hun persoonlijk leven.

Wil is  benedictijner oblaat (geassocieerde) van de Sint Willibrordsabdij in Doetinchem. Hij is opgeleid als chemicus en als filosoof. Hij was leraar scheikunde en werd vervolgens  hoogleraar aan de TU Eindhoven, de Radboud Universiteit en de Open Universiteit. Leidinggevende ervaring deed hij op als directeur van de Radboudstichting, het Soeterbeeck Programma van de Nijmeegse universiteit en Gastenhuis Kasteel Slangenburg.

Thema’s en expertises van Wil

Benedictijns Leiderschap, daar draait het in de bijdragen van Wil om. Wat kun jij als leider leren van de Benedictijnse leefregels en hoe vertaal je die naar leiderschap dat past bij jou? Waarin jouw deugden – houdingen waarin je voortreffelijk kunt worden kunt worden – zich ontwikkelen. Gericht op de waarden die jij en de gemeenschap willen bereiken? Waardengeoriënteerd leiderschap dus.

Wil is in staat is uit de oude kloosterregel dingen te putten, waarmee ieder mens zijn voordeel kan doen. Het aardige van zijn boeken over de leefregel van Benedictus  is, dat hij laat zien hoe talloze aanwijzingen, bestemd voor monniken en hun leidinggevenden, voor gelovigen én ongelovigen van belang kunnen zijn om de kwaliteit van hun leven te bevorderen. Dat komt ook omdat die Benedictijnse spiritualiteit een vorm van geestelijk leven is, die stevig met beide benen op de grond staat.

In welke Avicenna programma’s kom je Wil tegen?

Leergang Lean Leadership

Avicenna Leergang - Visie & Leiderschap

Waardegedreven Leiderschap, Brugge

Vanaf de oprichting is Wil vast docent bij Avicenna. Hij biedt inspirerende bijdragen in verschillende leergangen, waaronder bovengenoemden. Daarnaast geeft Wil regelmatig bijdragen in andere sessies voor Avicenna, waaronder bij diverse incompany trajecten en inspiratiesessies.

Wat hoop je dat Avicenna deelnemers meenemen uit jouw bijdrage?

“De deelnemers zullen kennismaken met enkele praktisch bruikbare innerlijke oefenhoudingen geput uit de benedictijnse vitale traditie die kunnen bijdrage aan het floreren van persoon en organisatie. Deze oefenhoudingen kunnen dagelijks door een leidinggevende worden gecultiveerd. Het aardige van dit jarenlang vol te houden innerlijk veranderingsproces is dat het geen budget vereist en in 1500 jaar gebruik zijn effectiviteit heeft bewezen. Het is een ’toolkit’ waaruit, naargelang de context, meerdere gereedschappen zinvol kunnen worden gebruikt. Wat in alle contexten helpt is het cultiveren van een toegenegen luisterhouding en een van harte antwoord geven op wat er nu van je wordt gevraagd. Een voortdurend proces van toewijding en het goede woord en gebaar in circulatie brengen.”

Benedictijnse stuurmanskunst

“Ruim 20 jaar geleden schreef ik een blijkbaar toegankelijk boek over de benedictijnse spiritualiteit: Een levensregel voor beginners – Benedictijnse spiritualiteit voor het dagelijks leven. Het beleefde tot nu toe 33 drukken en vertalingen in het Engels, Frans en Pools. Had ik niet verwacht, en de uitgever ook niet. Hoewel maar één van de hoofdstukken over leiderschap gaat, werd het al snel als managementboek bestempeld. Met als gevolg dat ik sindsdien honderden lezingen, seminars en retraites gaf over deze thematiek. De meeste daarvan voor Avicenna Academie voor Leiderschap. Ik leerde veel in de gesprekken met de deelnemers aan de leergangen. Het werd langzamerhand tijd om wél een ´managementboek´ te schrijven, gebaseerd op deze ervaringen, en ook gevoed door mijn eigen ervaring als leidinggevende in academische posities”, aldus prof. Wil Derkse.

Dat nieuwe managementboek is inmiddels beschikbaar: Benedictijnse stuurmanskunst. Leiding geven in dienst van de gemeenschap  (Lannoo, 2001). Henk-Jan Kamsteeg koos in Managementboek.nl uit de ruim 20 managementboeken die hij in 2021 las een persoonlijke Top-5 die “Iedere leidinggevende beslist moet lezen.” Benedictijnse stuurmanskunst stond op Nr. 1:  “Een boek dat aan iedere beoogde bewindspersoon moet worden uitgereikt.” (de formatie was nog gaande).

 

Publicaties van Wil die relevant zijn voor zijn Avicenna activiteiten:

– 2001: Een levensregel voor beginners – Benedictijnse spiritualiteit voor het dagelijks leven (Lannoo)
– 2007: Gezegend leven –  Benedictijnse richtlijnen voor wie naar goede dagen verlangt (Lannoo)
– 2012: Listening and Responding – Benedictine Spirituality in non-monastic contexts”, in: Logos journal for Catholic Thought  and Culture
– 2021: Benedictijnse stuurmanskunst – Leiding geven in dienst van de gemeenschap (Lannoo)