Over Marianne Luyer

Marianne Luyer CMC is Business Development Partner bij het bureau NR Governance. Daarnaast bekleedt zij diverse functies als toezichthouder, docent en adviseur. Zij adviseert bestuur en toezicht bij diverse governance vraagstukken, specifiek vanuit waarden, macht en krachtenvelden. Ze is veelgevraagd spreker en workshopleider over waardedreven leiderschap, moreel kompas, ethiek en boardroomdynamics. Zij begeleidt zelfevaluaties van Raden van Toezicht waarin Waardegedreven Toezicht een belangrijke plek inneemt. Marianne is muzikaal actief, is sportief en is graag in de natuur. De meeste energie en zingeving ervaart ze in contact met andere mensen.

“Juist in deze tijd van grote veranderingen en schuivende panelen is het van belang om ook ijkpunten te hebben. Voor de leider zelf en niet in het minst voor de professionals die dagelijks met lastige dilemma’s in de dagelijkse praktijk van doen hebben”.

Thema’s en expertises van Marianne

Marianne’s expertise is het sturen en toezicht houden op cultuur en gedrag en waardegedreven toezicht / waardegedreven leiderschap. Zij heeft over dit onderwerp inmiddels drie boeken op haar naam staan. Zo is Marianne co-auteur van de boeken ‘Waardegedreven Leiderschap, varen op het moreel kompas’ (2012) en ‘Waardegedreven leiderschap, dansen met licht en duisternis’ (2017) en Waardegedreven Waarnemingen (2022).  Hierin behandelt zij hoe waarden en je ‘eigen’ waarden richtinggevend en helpend kunnen zijn. Het blijft niet abstract, maar wordt zeer concreet gebracht, en verbonden aan de organisatiewaarden (waardecreatie), waardoor deelnemers hiermee echt aan de slag kunnen in hun werk. Andere specialiteiten van Marianne zijn: conflictmanagement en ‘Levelling up organisations’.

In welke Avicenna programma’s kom je Marianne tegen?

Leergang voor Toezichthouders en Commissarissen

Leergang voor Bestuurders

Waardegedreven Leiderschap, Brugge

Daarnaast wordt Marianne ook regelmatig ingezet bij  onze incompany trajecten en is ze een vaste waarde in het aanbod van de Academie voor Toezichthouden.

Wat leer jij zelf van Avicenna deelnemers?

“Het gesprek met de deelnemers in de programma’s van Avicenna inspireren mij altijd. Het zijn de nieuwe of onverwachte inzichten die deelnemers inbrengen, de ervaringen en de cases. Daardoor kan ik mijn bijdrage ook altijd heel actueel houden. Ik leg ook vaak een eigen, recente, casus voor, wat een variëteit aan perspectieven oproept. Dat vergroot mijn denkkader en wereldbeeld. En natuurlijk is het fijn als er contact is en men mij bevraagd en waardeert op wat ik kom brengen. En dat is vooral mijn ervaring, gecombineerd met theorie en taal vanuit waardegedreven leiderschap.”

Online college ‘Waardegedreven Toezichthouden’

Marianne heeft, in samenwerking met de Academie voor Toezichthouders (onderdeel van Avicenna) een online college ontwikkeld over Waardegedreven Toezicht. In circa een uur neemt Marianne (aankomende) toezichthouders en bestuurders mee in haar expertise en vertelt zij over haar eigen ervaringen.

Het college is hier te bekijken en eenvoudig online aan te schaffen: https://onlinecolleges.empoweredlearning.nl/ons-aanbod/waardegedreven-toezicht/