Kader Abdolah, geboren in Iran, kwam in 1988 op 34-jarige leeftijd als politiek vluchteling in Nederland terecht. Zijn echte naam is Hossein Sadjadi Ghaemmaghami, Kader Abdolah is zijn schrijversnaam. Hij veranderde van schrijftaal en begon met veel toewijding in het Nederlands te schrijven. De Nederlandse taal leerde hij door kinderboeken, bijvoorbeeld Jip en Janneke, en poëzie van onder andere Rutger Kopland. Kader schreef onder andere het veel geprezen ‘Het huis van de moskee’, een vertaling van de Koran en een novelle over Mohammad de profeet. Ook publiceerde hij onder meer een hervertelling van 1001 nacht, en de romans ‘Spijkerschrift’, ‘Het pad van de gele slippers’ en ‘Salam Europa!’ Zijn boeken zijn in meer dan 20 talen vertaald en hij heeft vele prijzen voor zijn werk gekregen. Inmiddels is hij uitgegroeid tot een van de meest gelezen Nederlandse auteurs.
Kader Abdolah is een politiek vluchteling en de eerste succesvolle ‘vluchtelingauteur’ van Nederland, in zulke mate dat zijn toetreding tot de Nederlandse literatuur een doorbraak of kleine revolutie wordt genoemd. De bron van dit bijzondere succes is dat Kader Abdolah bij uitstek een schrijver tussen culturen is. Zijn ervaringswereld en zijn dubbele referentiekader zorgen voor een alternatieve kijk op de werkelijkheid. Hij biedt de Nederlandse (en Vlaamse) lezer een inkijk in andere werelden: Iran onder het regime van de sjah en de ayatollahs, de cultuur van de islam en ervaringen van een politiek vluchteling. Hij reflecteert in zijn werk uitgebreid op alles wat immigratie met zich meebrengt, en houdt de Nederlanders een spiegel voor.
Datzelfde doet hij in zijn sessies voor Avicenna: hij houdt deelnemers een spiegel voor, ongeacht hun achtergrond of functie. Hij laat zien dat verschillende perspectieven en visies op de wereld een andere uitleg kennen, maar dat deze het allemaal waard zijn om naast elkaar te bestaan.
Kader Abdolah heeft recentelijk een nieuw boek uitgebracht: “Wat je zoekt, zoekt jou”, over de Perzische dichter Rumi. In dat boek komen velen thema’s naar voren die binnen de Avicenna leergang besproken worden zoals identiteit, verbinding met je omgeving en individuele ontwikkeling. Rumi’s filosofie en ideeën gebruikt Kader veelal tijdens zijn sessies met Avicenna.
“Met persoonlijke vertellingen, moedig ik je aan tot praten. Ik neem je mee naar je eigen wereld, naar je wortels en naar de persoon die je bent. Deze ontmoetingen zijn daarom altijd mooi, diepgaand en grondig”. Op die manier levert Kader een zeer persoonlijke bijdrage aan de Avicenna Leergang.”