U bevindt zich hier: Home » “Leiderschap zit in de kern van je persoon”

“Leiderschap zit in de kern van je persoon”

Geplaatst op 9 augustus 2022

Directeur Rob Ligthert van de Maastrichtse Toneelacademie over het Leiderschap Practicum

De Toneelacademie van Maastricht is de bakermat van het Leiderschap Practicum. Inmiddels zijn hier al vele edities van dit programma over ‘lichaamstaal en zichtbaar leiderschap’ georganiseerd. De focus ligt op de eigen leiderschapsstijl van de deelnemers: op stem, spraak, lichaamstaal en beweging. Én vooral: authenticiteit. Directeur Rob Ligthert over de kracht van dit Leiderschap Practicum op ‘zijn’ locatie, waar deelnemers samenwerken met docenten en studenten.  ‘Leiderschap zit in de kern van je persoon’, aldus Rob. 


Avicenna Academie voor Leiderschap - Rob Ligthert - Leiderschap Practicum Rob, wat is jouw indruk van de deelnemers?
“Als ik de deelnemers verwelkom, voel ik altijd een lichte opwinding bij hen. Ze zitten vol verwachting en nieuwsgierigheid, maar ook met een stukje spanning. Want het ontdekken van jouw eigen leiderschapsstijl komt dicht bij jezelf. Je gaat op een andere manier aan de slag dan in je werkpraktijk, je kijkt echt naar jezelf en de dingen die jij doet. Hoe zichtbaar ben je? Hoe kom je over? Hoe bereik je wat je wilt bereiken? Maar vooral ook: wat kan er dan anders? Wat zou beter werken voor jou? Wat ook opvalt: er komt echt een groep binnen. Want ondanks de diverse achtergronden, vinden deelnemers elkaar in de sterke behoefte betekenisvol te willen zijn. Verschillen vallen dan snel weg. De vraag ‘waarom ben ik zoals ik ben?’ verbindt iedereen.”


Wat is de relevantie van dit programma voor de Toneelacademie?
“Deelnemers, docenten en onze studenten ontmoeten elkaar en houden elkaar vanuit hun eigen kennis en ervaringen een spiegel voor. Daar zit een belangrijke kracht van dit leiderschapsprogramma, voor deelnemers en voor ons. Juist vanuit die ontmoetingen ontstaat een leerproces. Zo werkt de Toneelacademie en zo werkt ook Avicenna. Dat proces is dus altijd wederkerig.”


Wat zou je de deelnemers gunnen?
“Leiderschap is geen functie. Leiderschap zit in de kern van je persoon. Wie daar contact mee krijgt, merkt dat die materie vermeerdert als zij wordt gedeeld. Ik gun alle deelnemers dat ze in staat zijn de opgedane kennis over zichzelf en hun leiderschap te vergroten en te verduurzamen door die te delen.”

 

Meer weten over dit practicum? Bekijk hier de informatie of download onze brochure.