U bevindt zich hier: Home » “In de totale breedte anders leren kijken naar de kaders”

“In de totale breedte anders leren kijken naar de kaders”

Geplaatst op 4 oktober 2022

Toezichthouden kent vele bijzondere aspecten. Natuurlijk inhoudelijk, maar zeker ook gedragsmatig. Vooral in de snel veranderende context van een meer divers samengestelde raad van commissarissen of raad van toezicht. Diversiteit in deze gremia zal toenemen qua leeftijd, gender, culturele achtergrond, deelnemers met achtergrond in de profit en de not-for-profit sector en, van alle tijden, vanwege verschillende persoonlijkheden. Hoe kun je je eigen rol versterken en verbeteren in een uitdagende en snel veranderende context?

Avicenna heeft, in samenwerking met Executive Search Bureau Maes & Lunau, een ontwikkeltraject opgezet voor aankomende toezichthouders en commissarissen. Door deze leergang te volgen leer je, in een zeer divers samengesteld team van uitstekende, specifiek voorgeselecteerde aspirant toezichthouders, hoe je authentiek en effectief blijft en wat inhoudelijk én gedragsmatig goed en adequaat toezichthouden is. Het traject heeft een looptijd van circa 10 maanden met 5 tweedaagse modules. Deze bestaan uit een combinatie van gedegen kennis door experts, het vergaren van nieuwe inzichten en perspectieven in een gemêleerde deelnemersgroep,  casuïstiek door ervaren commissarissen en analyse van- en feedback op je eigen gedrag.


Maud Martens, COO bij ABN AMRO verzekeringen, over haar deelname aan deze leergang. Ze heeft in de totale breedte anders leren kijken naar kaders. 

Maud Martens - Leergang voor Toezichthouders en commissarissen - Avicenna Academie voor Leiderschap

Maud, wat is jouw afdronk van de leergang van Avicenna en Maes & Lunau?

‘Ik heb als bestuurder de Leergang voor Toezichthouders en Commissarissen als zeer verrijkend ervaren. Opererend vanuit je huidige bestuurlijke rol loop je het gevaar dat je je enkel focust op je eigen bedrijf, je eigen businesstak en problematiek. Wat deze leergang doet is jou helpen om in de totale breedte anders te kijken naar de maatschappelijke, morele, wettelijke en economische kaders, zodat je als bestuurder, maar ook zeker als toekomstige toezichthouder, je bedrijf richting kan geven.

Wat vond je van de opzet van de leergang?

De gehele leergang legt een hele goede basis om als toezichthouder aan de slag te gaan, al merk ik dat ik er zelfs nu al veel aan heb in mijn dagelijkse werkleven als bestuurder. Ik ben namelijk veel beter geëquipeerd om deze rol goed te vervullen en om situaties completer te zien, bijvoorbeeld doordat bepaalde artikelen mij veel achtergrondinformatie hebben gegeven of bestaande ervaringen ineens anders landen.

Daarnaast was het fijn om een aantal dagen uit de hectiek te zijn en echt tijd te maken voor de leergang en het leerproces en ervaringen uit te wisselen met een diverse groep deelnemers. Met uitmuntende en diverse docenten, jong en oud, man en vrouw, die allen hun eigen relevantie, ervaring en kwaliteit meebrengen. Het was geweldig om rechtstreeks van deze zwaargewichten en kundige mensen te leren. Ik was verrast door de diversiteit en de kwaliteit van de leergang, die mij een andere kijk gegeven hebben op het vak toezichthouden’.

Past de leergang voor toezichthouders en commissarissen bij jouw ambitie? Lees hier dan meer, of download de brochure.