U bevindt zich hier: Home » De stuwende kracht van innovatie

De stuwende kracht van innovatie

Geplaatst op 19 mei 2020

Bewustwording en inspiratie vormt de kern van ‘Leiderschap door Creatie’

Igor Byttebier Leadership DNA - Avicenna Academie voor Leiderschap‘De kracht van de leergang Leiderschap door Creatie zit vooral in het feit dat deelnemers zich bewust worden van hun eigen creatieve vermogen en vaardigheden, waardoor zij deze nóg beter kunnen inzetten en daarmee doordachte daadkracht kunnen tonen’, aldus Igor Byttebier, moderator en kerndocent van deze leergang.

‘Eigenlijk zijn wij ieder moment van de dag bezig met creëren. Alleen doen we dat niet altijd bewust. We creëren op veel manieren en om diverse redenen, en vaak doen we dit automatisch. Voor onszelf, onze organisatie, onze klanten en zelfs voor de samenleving en de wereld. Creatie en innovatie heeft hiermee zowel een economische component als een maatschappelijke’.

Tijdens de leergang bieden we jou concrete creatieve tools die je zelf kunt gaan toepassen, je krijgt kennis, inspiratie en nieuwe perspectieven aangereikt door docenten en pioniers, en je wordt op impactvolle wijze uitgedaagd om je eigen creatieve processen vorm te geven en met anderen te delen. Daarin is een belangrijke rol weggelegd voor eigen inzichten en ervaringen die je tijdens de leergang opdoet. Igor Byttebier: ‘Zo gaan we daadwerkelijk op verkenning en bezoeken we locaties waar creaties, innovaties en netwerken ontstaan.  Denk bijvoorbeeld aan de Joodse Wijk in Antwerpen. Een prachtig voorbeeld van een eeuwenoud, collectief netwerk, dat ook vandaag de dag nog succesvol is. Tijdens onze gesprekken met leden van dit netwerk proberen we achter de ‘succesformule’ van een dergelijk netwerk te komen en formuleren we antwoorden op de vraag hoe hedendaagse netwerken in de praktijk werken. Hoe kunnen wij zelf netwerken om ons heen inzetten bij ons proces van creëren en innoveren?’

Ook in Maastricht en Eindhoven voeren kennis, inzichten en ervaringen de boventoon. Zo maken we in Maastricht kennis met bijzondere pioniers die jou meenemen in hun fascinaties en creatieve processen. We spreken met Michel Huisman die als kunstenaar in Heerlen grote maatschappelijke impact heeft gehad. We ontmoeten Thea Coolen, bezieler van een van de Ronald McDonald Kinderhuizen die ons land rijk is. We leren hoe zij creatief omgaan met de uitdagingen die ze tegenkomen en waar zij door gedreven worden.  In deze module word je vooral aangesproken op je eigen morele waarden en jouw heilig vuur. Wat is jouw toegevoegde waarde en hoe kun je je eigen nieuwe ideeën vormgeven? Hoe kun je positie kiezen?

Tijdens de slotmodule in Eindhoven, toch de Nederlandse hotspot als het gaat om innovatie, creatie en design, gaan we aan de slag om voor jou passende manieren te vinden om het nieuwe in de wereld te zetten. Wat neem je mee uit de vorige modules? Wat heeft jou geraakt, of je een ander perspectief gegeven? Welke betekenis geef jij zelf aan creatie en hoe kun je daar op praktische wijze handen en voeten aan geven, om vervolgens te kunnen bouwen aan een creatieve en innovatieve organisatiecultuur? Hoe til je jezelf, je team en je organisatie daarmee naar een hoger plan?

 

Op 23 september 2020 start een nieuwe editie van de Leergang Leiderschap door Creatie. Een 9-daags programma over vernieuwend en ondernemend leiderschap, waarin je wordt uitgedaagd om te creëren, innoveren, co-produceren en verbinden.