U bevindt zich hier: Home » “Blijf investeren in je innerlijk kompas”

“Blijf investeren in je innerlijk kompas”

Geplaatst op 27 juli 2022

Johan Verstraeten over de kracht van de Avicenna Leergang

 De Avicenna Leergang is de klassieker van al onze leiderschapsprogramma’s. Eén van de docenten die steevast veel indruk maakt, is prof. Johan Verstraeten, de Leuvense hoogleraar die deelnemers ook mee op stap neemt door ‘zijn stad’. Johan, die als professor sociale ethiek, bedrijfsethiek, leiderschap en spiritualiteit aan de KU Leuven is verbonden, is niet wars van stevige uitspraken. We hebben hem drie vragen voorgelegd:


Wat is je indruk van de deelnemers? Avicenna Academie voor Leiderschap - prof. Johan Verstraeten - Avicenna leergang
“In de Avicenna leergang verzorg ik een sessie rondom het onderdeel Spiritualiteit en Leiderschap. Ook wederkerigheid is een belangrijk thema in mijn bijeenkomst. Daar zit spanning in. Want spiritualiteit hanteert vooral een metaforische taal en benadrukt het belang van innerlijke kracht. Terwijl managers vaak een objectiverende taal spreken, vanuit cijfers en rationaliteit. Het is steeds weer een genot als ik merk dat de deelnemers leren dansen met deze twee talen en de moed hebben om hun geest te verbreden. Ze zetten een andere bril op en krijgen ineens nieuwe perspectieven aangereikt, die hen helpt in het contact met anderen. ”


Wat leer je er zelf van?
“Omdat de deelnemers dóórvragen, dwingen ze mij te preciseren. Zo wordt ook mijn denken aangescherpt. Ja, door in dit onderdeel als docent op treden, word ik een betere hoogleraar en worden ook mijn perspectieven verruimd. ”


Wat zou je de deelnemers gunnen?
“De praktijk is dat de ge-airconditioneerde werkelijkheid van het budget-denken in veel organisaties de overhand heeft. Ik gun onze deelnemers dat ze desondanks onderscheid kunnen blijven maken tussen triviale en fundamentele waarden. Zodat ze het Noorden niet kwijt raken en recht blijven doen aan hun eigen, authentieke leiderschap.”

 

Meer weten over de Avicenna Leergang?
Download dan onze brochure.