U bevindt zich hier: Home » “Aandacht en tijd voor bezinning op leiderschap”

“Aandacht en tijd voor bezinning op leiderschap”

Geplaatst op 13 september 2022

De kracht van de Abdijmodule volgens abt Henry Vesseur

Leiderschap en ontvankelijkheid. Een ‘open mind’, reflectie. Aandacht en tijd voor bezinning op leiderschap. In de Abdijmodule van de Avicenna Leergang ontdekken en onderzoeken deelnemers drie dagen lang de kracht van hun ‘soft skills’: luisteren, reflecteren, overwegen, inleven en zelfbeheersing. Waar ligt hun eigen drive en talenten? Waar worden ze blij van? Pater Vesseur is abt van deze Benedictijner abdij. En docent in diverse Avicenna programma’s.

Wat is uw indruk van de deelnemers, pater? Avicenna Academie voor Leiderschap - pater Vesseur - Avicenna Leergang
“Het overkoepelende thema is hier ‘ken je zelf’. Voor ons in het klooster is dat onze ‘core business’; we doen dat als het ware beroepsmatig. Voor de deelnemers is het soms spannend om zich af te vragen hoe hun leven is gegaan, wat hun drive is en welke keuzes ze hebben gemaakt. Maar de deelnemers aan deze module kiezen bewust voor een rustieke omgeving. Ze zijn nieuwsgierig en stellen zich snel hiervoor open en gaan graag mee in onze activiteiten. Ze zijn op zoek naar een leiderschapsstijl die bij hen past, die voor hen goed voelt. Met elkaar, met de docenten, gaan ze die zoektocht vol overgave aan. ”

Wat leert u er zelf van?
“Voor mij persoonlijk geldt dat ik als abt, dus als leider van de abdij, woon en werk in dezelfde omgeving. Dat maakt me kwetsbaar als professional. De neiging bestaat altijd ‘aan’ te staan. In de gesprekken met de deelnemers aan de leergang ervaar ik hoe zij in hun werk omgaan met dat soort spanningen en conflicten. Daar leer ik van.”

Wat zou u de deelnemers gunnen?
“In de balans tussen actie en rust ontstaat aandacht en tijd voor bezinning op leiderschap. Meditatie en contemplatie helpen daarbij. Ik gun onze deelnemers dat ze zonder schuldgevoel in staat zijn, ook na afloop van de module, die essentiële ontspanning te blijven vinden.”

 

Meer weten over de Avicenna Leergang? Kijk dan hier.