U bevindt zich hier: Home » “Aandacht en tijd voor bezinning op leiderschap”

“Aandacht en tijd voor bezinning op leiderschap”

Geplaatst op 5 november 2018

De kracht van de Abdijmodule volgens abt Henry Vesseur

Leiderschap en ontvankelijkheid. Een ‘open mind’. In de Abdijmodule van het Leiderschap Practicum ontdekken en beproeven deelnemers vijf dagen lang de kracht van ‘soft skills’: luisteren, reflecteren, overwegen, inleven en zelfbeheersing. Pater Vesseur is abt van deze Benedictijner abdij. En docent van het Practicum.

Wat is uw indruk van de deelnemers, pater?
“Het overkoepelende thema is hier ‘ken je zelf’. Voor ons in het klooster is dat onze ‘core business’; we doen dat als het ware beroepsmatig. Voor de deelnemers is het soms spannend om zich af te vragen hoe hun leven is gegaan, wat hun drive is en welke keuzes ze hebben gemaakt. Maar de deelnemers aan deze module kiezen bewust voor een rustieke omgeving. Ze zijn nieuwsgierig en stellen zich snel hiervoor open.”

Wat leert u er zelf van?
“Voor mij persoonlijk geldt dat ik als abt, dus als leider van de abdij, woon en werk in dezelfde omgeving. Dat maakt me kwetsbaar als professional. De neiging bestaat altijd ‘aan’ te staan. In de gesprekken met de deelnemers aan de leergang ervaar ik hoe zij in hun werk omgaan met dat soort spanningen en conflicten. Daar leer ik van.”

Wat zou u de deelnemers gunnen?
“In de balans tussen actie en rust ontstaat aandacht en tijd voor bezinning op leiderschap. Meditatie en contemplatie helpen daarbij. Ik gun onze deelnemers dat ze zonder schuldgevoel in staat zijn, ook na afloop van de module, die essentiële ontspanning te blijven vinden.”

Meer weten over het Leiderschap Practicum Open Mind?
Download dan onze brochure.