U bevindt zich hier: Home » Interview met Woody Richardson Laurens over Leiderschap Practicum

Interview met Woody Richardson Laurens over Leiderschap Practicum

Geplaatst op 9 mei 2023

Het Leiderschap Practicum – Editie Maastricht van Avicenna biedt (aankomende) leiders de kans om een authentieke vorm van leiderschap te ontwikkelen. Dit wordt gedaan onder leiding van topacteurs, performers, wetenschappers, docenten en studenten van gerenommeerde instellingen in het vakgebied. Woody Richardson Laurens, theaterproducent en hoofddocent aan de Toneelacademie Maastricht, is al meer dan twintig jaar één van de kerndocenten en vertelt over de essentie van het Leiderschap Practicum.

Wat wil je bijdragen aan het Practicum?
“Ten eerste is de kernboodschap die ik wil bijbrengen het idee dat jij, de deelnemer, een bronnenarsenaal hebt en een bronnenarsenaal bent. Hier is het belangrijk dat de deelnemer beseft dat wanneer je in een relatie niet gebruik maakt van dit bronnenarsenaal, dit een gemiste kans is. Ten tweede, daaraan gelijk, proberen we op de Academie de deelnemers in de modus te krijgen dat ze die bronnen willen delen en tegelijkertijd in staat zijn om deze bronnen naar hun hand te zetten. Dus, dat je in staat bent per situatie te bepalen: dit is een bron en dat is een bron en ik ga het op deze manier inzetten.”

Merk je tijdens het practicum dat deelnemers zoekende zijn in het bewust omgaan met hun bronnenarsenaal?
“Ja, er is eigenlijk in een vrij vroeg stadium van het Practicum een drempel zichtbaar bij de deelnemers. Je ziet ze zoekende zijn. De vraag die opkomt is vaak: ‘waarom zou ik persoonlijk moeten zijn in een zakelijke setting?’ Daarmee spelen en jezelf hierin (her)uitvinden is spannend, maar ook zeer waardevol. Die koppeling, waarbij je het authentieke persoonlijke aspect later gebruikt in een zakelijke setting: Dat is dé koppeling tussen Avicenna en de Toneelacademie. Daarnaast vragen deelnemers zich af tijdens het spelen: ‘mag je met je eigen bron spelen?’ Dus, mag je iemand emotioneler maken dan in je herinnering? Onder de deelnemers wordt iets wat niet waar is altijd geïnterpreteerd als iets wat gelogen is. Terwijl de waarheid juist fluïde is. Dat leren ze tijdens het practicum. Wanneer deelnemers uiteindelijk uit dit zoekproces komen, zie je de blijdschap op hun gezicht staan.”

Wat is de meerwaarde van de samenwerking van Avicenna en de Toneelacademie voor deelnemers?
“Waar deelnemers zich vijf dagen in onder dompelen, is een plek waarin er continu vraag is naar de authenticiteit van iemand. En dat die authenticiteit niet per se een gouden medaille oplevert, maar dat het je doet afvragen wat die authenticiteit kan betekenen voor jezelf. Enerzijds kan dit bijvoorbeeld een hernieuwde ontdekking zijn van een blokkering of drempel. Anderzijds ervaren deelnemers dat het echt mogelijk is om in kritische situaties een veilige situatie te creëren waarin je, gebruikmakend van wie je bent, een doel kan bereiken.” Wanneer deelnemers zich namelijk een aantal dagen in een vreemd huis begeven, is het belangrijk om te (her)ontdekken dat jij je eigen veiligste haven bent.”

Waarom is het als leider zo essentieel om gebruik te maken van je authenticiteit?
“‘Leider’ is slechts een plek en jij bent een mens. Het gaat volgens mij altijd over wie je bent. Je bent de drager van de boodschap en als leider ben je ook degene die de boodschap regisseert. Ik zou leiderschap dus definiëren als het vermogen om verhalen bij elkaar te brengen op sporen die naar voren wijzen. Hier moet je verhalen zien in de breedste zin van het woord: jij bent een verhaal, maar in jou zitten ook verhalen. Leiderschap is dus het creëren van een overzicht om verhalen bij elkaar te brengen.”

Zijn er ook dingen die jij hebt geleerd van de deelnemers als kerndocent?
“Ja, ik heb geleerd dat ja-zeggen zo ontzettend goed is. Ik zie hoe welwillend mensen zijn om het zoekproces aan te gaan tijdens het practicum. Deelnemers gaan toch met een bepaalde verwachting een practicum in, op basis van een gelimiteerd stuk tekst dat ze hebben gelezen of gesprek wat ze hebben gehad. Tijdens het Practicum kunnen ze zo geconfronteerd worden met iets onverwachts, en toch gaan ze door. Dat is iets wat ik enorm waardeer, dat ze bezig willen zijn met zichzelf vernieuwen.”

Aan wie zou je dit Leiderschap Practicum aanraden?
“Wat deze leergang zo bijzonder maakt, is dat je voor een paar dagen in andermans huis woont, de Toneelacademie. Dat is echt anders dan met je auto naar een locatie rijden en aan het einde van de dag weer terug naar huis gaan. Dus het Leiderschap Practicum is voor mensen die het idee hebben dat ze een spelend mens zijn of graag willen worden – hier bedoel ik niet een acterend of een toneelspelend mens, maar iemand die graag buiten de regels kleurt. Iemand die oppakt dat elke wet de vrolijke noot van mazen kent. Iemand die niet op resultaat uit is, maar op de beleving van het moment.” En dat je in dat beleven tegelijkertijd vormgever bent van die beleving, van dat moment. Altijd in een resultaatgerichte staat. Een leider die dat kan vormgeven, is namelijk uiteindelijk vaak ook resultaat gericht.”

Meer weten over de Leiderschap Practicum edities, waaronder Editie Maastricht? Kijk dan hier.