U bevindt zich hier: Home » “Wat maakt jou een goede bestuurder?”

“Wat maakt jou een goede bestuurder?”

Geplaatst op 20 maart 2023

Het besturen van maatschappelijke organisaties vergt enorm veel stuurmanskunst. Als eindverantwoordelijke leid je de organisatie met ambitie, samen met anderen, naar een duurzame en betekenisvolle positie. De Leergang voor Bestuurders biedt hiervoor de juiste handvatten. Maar welke zijn dit? 

We vroegen het aan Lidy Hartemink, zeer ervaren bestuurder, tevens moderator van dit programma: Avicenna Academie voor Leiderschap - Lidy Hartemink - coach

“Om een GOEDE bestuurder van een organisatie/bedrijf te mogen zijn, is het als eerste belangrijk om jezelf goed te kennen. Waar liggen mijn kwaliteiten en talenten om verder uit te bouwen en wat zijn mijn ontwikkelpunten en donkere kanten? Wat drijft mij in de kern; wat is mijn roeping?

Daarnaast tellen persoonskenmerken en competenties als: kennis van zaken, heldere en duidelijke visie, houden van mensen, gemakkelijk verbinding maken, nieuwsgierig zijn, goed luisteren/kijken/voelen, de goede vragen stellen, je oordeel uitstellen, kunnen reflecteren, humor, relativeringsvermogen, fysiek en mentaal FIT zijn, positieve grondhouding, integriteit en organisatie- en omgevingssensitiviteit. Al met al een ‘vracht’ aan bagage. Gelukkig helpt het leven ons om stap voor stap sterker te worden, zodat we de benodigde bagage kunnen vergaren, kunnen dragen en kunnen delen met anderen. Het leven als bestuurder is te bezien als een REIS. De kunst is om ervan te genieten en te leren: van jezelf en van je reisgenoten. Zodat je jezelf gaat ontwikkelen en groeit.”

Wat is volgens jou de toegevoegde waarde van de Leergang voor Bestuurders?
“De Leergang voor Bestuurders is te gebruiken om een deel van onze levensreis als bestuurder in een veilige en inspirerende omgeving af te leggen, vraagstukken die je hebt aan te pakken en je mede-reisgenoten (medecursisten en docenten) te betrekken in het zoek- en ontwikkelproces. Ook kun jij de ander ongetwijfeld helpen om op het goede spoor te komen. Je kunt de leergang bezien als een veilige en inspirerende ‘oefenplaats’. Een cadeau dat je 5 maal 2 dagen volop kunt uitpakken!”

Lidy Hartemink
Lidy Hartemink MHA was tot eind 2022 Voorzitter Raad van Bestuur van Zorggroep Almere. Op dit moment omvat haar lijstje bestuurlijke nevenfuncties o.a.: Lid Raad van Commissarissen Univé Dichtbij, Lid Raad van Toezicht ziekenhuis Nij Smellinghe en Lid Raad van Advies Tenzinger. Daarnaast heeft Lidy haar eigen adviesbureau en is ze sinds 2010 Avicenna moderator.

Meer weten over de Leergang voor Bestuurders? Kijk dan hier.