Directeur bestuurder van de Parabool, André Leferink, over de kracht van verbinding met derden
Tijdens een rondgang door het pand van de Parabool in Schalkhaar, waar onder meer Industrieel Werk gevestigd is, is het bijzonder om te zien wat voor impact een bezoek van directeur bestuurder André Leferink heeft. Niet alleen medewerkers kennen hem en maakt graag een praatje, maar ook de cliënten lijken te hebben uitgekeken naar zijn komst. Eén voor één komen ze naar hem toe voor een hand, een knuffel, een kort woordje of om hem mee te nemen naar hun werkplek om vol trots te laten zien waar ze op dit moment mee bezig zijn. ‘De opdracht van de NVTZ Academie en Avicenna maakt veel los. Het is een andere opdracht dan anders, het geeft onze cliënten veel plezier en vooral ook een nieuwe uitdaging’. Zinvol Werk krijgt hier, bij de Parabool, een prachtige betekenis.
‘Hier gaat het om’, zegt André, als hij eenmaal de kantine heeft bereikt. ‘Zichtbaar zijn op de werkvloer is een belangrijk aspect in mijn rol bij deze organisatie. Als ik hier op bezoek ben, of op één van onze andere locaties, dan probeer ik ook zoveel mogelijk te proeven van de sfeer die er hangt. Dan komt het inderdaad vaak voor dat ik van de ene naar de andere kant wordt geleid, en met veel cliënten in contact kom. Zeker met een opdracht als deze. Ze zijn gewoon trots op wat ze hier dagelijks doen, en hebben het naar hun zin met alle mooie werkzaamheden die wij van externen krijgen. Fijn om te weten dat ze dat vertrouwen in mij hebben! En het ook tegen me durven te zeggen als het even niet uit komt en ik beter geen vragen kan stellen.’
Kleinschalig, maar grootse betekenis
De Parabool is met ruim 600 unieke cliënten en 375 medewerkers niet meer weg te denken uit de regio Salland. Haar activiteiten richt zij op 5 pijlers: wonen, werken, ambulante begeleiding, kinderen en winkels. Hierdoor kan iedere cliënt, jong en oud, ongeacht zijn of haar beperking, tot zinvolle dagbesteding komen. In en rondom Deventer bevinden zich diverse kleinschalige woon-, werk en dagbestedingslocaties. Deze kleinschaligheid is ook juist hetgeen dat de Parabool kenmerkt: geen groot instellingsterrein, maar een warme en persoonlijke organisatie met veel verschillende locaties, letterlijk midden in de samenleving, waar mensen de begeleiding, uitdaging, zorg en plezier krijgen die zij nodig hebben in hun levensfase.
‘Veel cliënten verblijven hun hele leven bij ons’, aldus André Leferink. ‘Wij willen ze daarom ook alle mogelijkheden bieden die meegaan met hun ontwikkeling. Die gaan van het doen van activiteiten, het wonen bij ons, tot het creëren van een beleving wanneer het doen van activiteiten niet (meer) mogelijk is. Levenslange en levensbrede zorg bieden, dat is waar wij voor staan. En doordat de levensverwachting van mensen de afgelopen jaren sterk toeneemt, komen wij ook voor nieuwe uitdagingen te staan. Was de leeftijdsverwachting van mensen met een beperking, bijvoorbeeld het downsyndroom, twintig jaar geleden nog zo’n 45 jaar, momenteel worden onze cliënten eerder 65 jaar. Fantastisch natuurlijk, dat tegelijkertijd ook nieuwe fenomenen met zich meebrengt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het feit dat zij hun ouders gaan overleven en op een gegeven moment dus andere en vooral langere zorg nodig hebben, of aan dementie. Hier zijn wij nog niet zo bekend mee en door regionale nieuwe samenwerkingsverbanden te zoeken, vinden we hierin mooie oplossingen. Een voorbeeld hiervan is het project samen met Zorggroep Raalte, waarbij dementerende ouderen en dementerende mensen met een beperking, en hun begeleiders, samen optrekken. We leren mensen hierdoor anders kijken’.
We staan er anders in
Een ander voorbeeld van een vernieuwend, actueel project in samenwerking met andere organisaties is het Kindcentrum in Deventer. In dit kindcentrum, voor kinderen van 0 tot 18 jaar, gaan basisonderwijs, speciaal onderwijs, kinderopvang en een orthopedagogisch dagcentrum hand in hand. ‘Dit centrum is een mooi voorbeeld van integratie van mensen met een beperking en de andere mensen om hen heen. Kinderen spelen samen, volgen samen onderwijs en groeien met elkaar op. Dit draagt zeker bij aan iets wat we al langere tijd zien, namelijk dat we tegenwoordig anders kijken naar beperkte mensen. De beperking is er, maar hoe je ermee omgaat, bepalen we zelf. In dit centrum zijn kinderen gewoon kind en maken zich niet druk om anders zijn. Door deze bijzondere samenwerking in de regio aan te gaan, hopen we er ook ons steentje aan bij te dragen’. Maar naast de mentale verandering zijn er ook technologische veranderingen die ervoor zorgen dat we in onze maatschappij anders omgaan met mensen met een beperking. André: ‘Door die veranderende zorgvraag, en het feit dat mensen eerder bij ons komen en langer bij ons blijven, is technologie in de zorg een belangrijke factor. In dit Kindcentrum, maar ook op onze nieuwe locatie De Schure maken we gebruik van veel nieuwe middelen, die zichtbaar zijn in het hele gebouw. Een geïntegreerde tillift, diverse snoezelruimtes, een therapeutisch zwembad etc, maakt dat wij ons werk nog beter kunnen uitvoeren en de cliënten precies dat kunnen bieden wat zij op dat moment nodig hebben. Fantastisch dat we dit kunnen doen, al dan niet in samenwerking met andere partijen. In mijn 4,5 jaar dat ik werkzaam ben bij de Parabool, heb ik al veel van dit soort veranderingen gezien. En die blijven de komende jaren wel komen.
Ze werken gewoon keihard
‘Maar ook kleine regionale samenwerkingen, zoals nu met de NVTZ Academie en Avicenna, brengen voor ons veel’, vult marketing- en communicatieadviseur Rachel Denneboom aan. Naast het genereren van bekendheid binnen de regio, het zoeken van verbinding en het ontwikkelen van nieuwe samenwerkingsmogelijkheden, brengt het vooral ook heel veel plezier én die zinvolle dagbesteding waar de Parabool voor staat. Met een dergelijke opdracht kunnen wij onze cliënten afwisseling en nieuwe uitdagingen bieden. Onze cliënten zijn daadwerkelijk voor iemand aan het werk, er is een klant waar ze alles voor doen en daar doen ze dan op hun manier hun uiterste best voor. Het is dan extra bijzonder als deze klant op bezoek komt om te zien waar het allemaal gebeurt. Dat heeft impact op hen, ze zijn trots op wat ze doen, ze laten het graag zien. Ongeacht welke beperking ze hebben, ze werken keihard en hebben heel veel lol samen!
Zinvol werk(t)
Eenmaal aangekomen bij de wasserette, ook één van de activiteiten waar cliënten van de Parabool dagelijks mee bezig zijn, wordt nogmaals duidelijk dat de zichtbaarheid André van grote betekenis is. Op de gezichten van de cliënten én medewerkers verschijnt een grote glimlach en vol trots wordt verteld over de werkzaamheden van die dag. Hoewel de meeste cliënten toch snel weer door gaan met hun dagelijkse werkzaamheden, neemt één van hen even pauze om bij André te komen staan. Zij geeft aan dat ze al een tijdje werkt bij de wasserette én bij industrieel werk en dat ze woont in een nieuw appartement op de bovenste verdieping. Ze is er hartstikke blij mee en heeft het goed naar haar zin. Op de vraag naar het vele traplopen geeft ze aan dat ze dat altijd doet. ‘Want, zegt ze, mensen die trap kunnen lopen, moeten dat doen. Mensen die dat niet kunnen, die pakken maar de lift. Toch’? En met een schuin oog kijkt ze naar André, die haar op zijn beurt een knipoog geeft en vol trots kijkt naar ‘zijn’ cliënten en medewerkers. Zinvol werk werkt!
Download hier het interview met André Leferink als pdf.
Lees ook het interview met Henny Lodewijks, voorzitter Raad van Toezicht, over de sociale rol van de Parabool.