Diederik van Vleuten (1961) is theatermaker, tekstschrijver, componist en presentator/schrijver van documentaires. Zijn hele carrière staat bij hem de taal centraal.
Zelf zegt hij daarover: “Taal is ons krachtigste wapen. Maar niet iedereen is zich ervan bewust hoe je de taal maximaal kunt inzetten om je boodschap duidelijk over te brengen. Als ik lesgeef ga ik daarmee aan de slag: woorden, woordenschat, zuiver formuleren, de plaatsing van woorden binnen een zin en zinnen binnen een betoog. Maar ook het weglaten van woorden wanneer die niet nodig zijn. Het psychologische effect van taal, de lol van taal, de schoonheid ervan. Alles komt langs. Taal is een speeltuin zonder sluitingstijd, een schatkist zonder bodem. Samen de kracht ervan ontdekken en de taal blijvend tot een zeer effectief instrument maken, dat is mijn inzet”.
Diederik is een meester in het gesproken en geschreven woord. Vanuit zijn jarenlange ervaring als theatermaker en tekstschrijver weet hij welke impact taal heeft op een publiek. Wat schrijf je, wat zeg je, hoe zeg je het en waarom? Hoe haal je de ruis weg uit je tekst zodat je boodschap glashelder overkomt? Hoe zorg je ervoor dat jouw publiek geboeid naar je luistert? Wat zijn de valkuilen in een betoog? Hoe maak je vaart, hoe voorkom je langdradigheid? Kortom: hoe zeg je, binnen de gegeven tijd en ruimte, op een aansprekende manier wat je werkelijk te zeggen hebt?
Met steeds een wisselende bijdrage die is afgestemd op het thema en op de leerwensen van de deelnemers.
Als Meaningful Matters coach is hij inzetbaar bij diverse persoonlijke vraagstukken, waarbij het draait om het gesproken en geschreven woord. Diederik is ook beschikbaar voor persoonlijke coaching bij het schrijven van speeches, betogen en presentaties. Wat houdt dat in? Een dagdeel (of meer) samen intensief schaven aan een tekst om deze vervolgens goed te presenteren. Met zijn achtergrond kent hij het klappen van de zweep.
Meer dan 30 jaar geleden begon de theatercarrière van Diederik. Hij startte in 1989 als cabaretier (en pianist) maakte sindsdien zijn vele onschatbare kilometers op taal- en presentatiegebied. Samen met Erik van Muiswinkel maakte hij vanaf 1997 zeven avondvullende voorstellingen die hen naar de top van het Nederlandse cabaret brachten. Die samenwerking speelde zich ook af op de televisie.
Vanaf 2010 staat Diederik solo op het toneel met voorstellingen gebaseerd op de kleurrijke en aangrijpende geschiedenissen van zijn familie en voorouders. Omdat deze voorstellingen grotendeels een historische achtergrond kennen wordt Diederik sinds zijn solodebuut omschreven als ‘stand-up historian’. Voor de grote betekenis van zijn solotheaterwerk ontving hij namens de Nederlandse theaterrecensenten de Prijs van de Kritiek.
In september 2023 presenteert Diederik zijn vijfde solprogramma. Zijn voorgaande theaterprogramma’s zijn op YouTube terug te vinden. Raadpleeg daarvoor zijn eigen website.
Naast zijn theaterwerk zal Diederik in 2023 te zien zijn in documentaires en houdt hij zich bezig met theaterregies, tekstschrijven, lezingen en presentaties. Als adviseur is hij verbonden aan War Child en doet hij werk voor Art of Living, de wereldwijde humanitaire beweging van spiritueel leider en vredes ambassadeur Sri Sri Ravi Shankar.
“Bij mijn theaterwerk hoop ik altijd dat mensen na de voorstelling op een andere manier de zaal verlaten dan ze erin kwamen. Er moet iets gebeurd zijn, iets zijn gewonnen. Een nieuw inzicht, een andere manier van tegen de dingen aankijken. Stof tot nadenken en een ruimte voor nieuwe ideeën en reflectie. Datzelfde hoop ik ook van mijn coaching trajecten. Geen groter genoegen dan mensen in korte tijd stappen te zien maken en te zien groeien. Ook ik leer en groei tijdens die samenwerking. Willen leren betekent ook kwetsbaar durven zijn. Dat kan alleen in een veilige omgeving. Wederzijds respect staat dan ook centraal bij mijn coaching. Dat geldt overigens voor alle coaches van Avicenna.”