U bevindt zich hier: Home » Leergang voor bestuurders

Leergang voor bestuurders

Geplaatst op 23 januari 2023

Op 29 juni start Avicenna met een nieuwe editie van de Leergang voor Bestuurders. Het unieke aan dit traject is dat deze voornamelijk geënt is op datgene wat er zich tussen en met mensen afspeelt in het licht van de maatschappelijke opgave. En bezien vanuit de vele dimensies waarmee een eindverantwoordelijk bestuurder te maken heeft.

Het besturen van maatschappelijke organisaties vergt enorm veel stuurmanskunst. Als eindverantwoordelijke leid je de organisatie met ambitie samen met anderen naar een duurzame en betekenisvolle positie. Dit gebeurt vrijwel zonder uitzondering in een context met een zeer divers speelveld en verschillende belangen. Dit is uiteraard dé uitdaging die elke ambitieuze (aankomende) bestuurder graag aangaat. In de ene situatie is dienend leiderschap passend, in de andere wordt een meer directieve houding gevraagd, waarbij je tegelijkertijd als verbindend leider moet acteren. Dat is de paradox van besturen. Het vergt de kunst en kunde van het besturen en als persoon functioneren vanuit authenticiteit en geloofwaardigheid binnen het krachtenveld.

In de leergang staat het besturen vanuit vijf dimensies centraal:

  1. De interne organisatie (boardroom, MT, OR e.a.)
  2. De externe belanghouders (w.o. overheid, politiek, externe toezichthouder)
  3. Het samenspel met de Raad van Toezicht of Commissarissen
  4. De (representanten van de) klant
  5. Persoonlijke authenticiteit en effectiviteit

Topdocenten, trainers en authentieke bestuurders
Zeer ervaren docenten, trainers en bestuurders, waaronder dr. Marilieke Engbers (kracht en tegenkracht), drs. Theo Schraven (moderator en boardroom adviseur), Diana Monissen (besturen in een dynamisch veld), dr. Pieter Wijnsma (valkuilen voor bestuurders), Jakob van Wielink (rol van de leider bij transities), drs. Puck Dinjens (teamontwikkeling) en Erwin van Lambaart (authentiek leiderschap in een krachtenveld) gaan graag het gesprek met de deelnemer aan.

Wil je meer weten over deze unieke leergang? Download dan hier de brochure.