Docentendag 2024- Academie voor Toezichthouders

Elk jaar organiseren we vanuit de Academie voor Toezichthouders en Commissarissen een docentendag. In 2024 staat de docentendag in het teken van het gebruik van diverse werkvormen. Werkvormen spelen een cruciale rol in het overbrengen van kennis, het stimuleren van betrokkenheid en het bevorderen van een actieve leeromgeving. De juiste werkvormen zijn essentieel om de leerervaring te optimaliseren en deelnemers te inspireren. Door bewust te kiezen voor een passende werkvorm kan je als docent niet alleen de kennisoverdracht verbeteren, maar ook de motivatie en participatie van deelnemers versterken. Een opleiding blijft gevarieerd en boeiend door het gebruik van een combinatie van meerdere werkvormen.

Paul Devilee is expert in verschillende werkvormen en neemt ons mee in hoe je als docent zorgt voor een goede mix aan werkvormen en hoe je ze afstemt op de leerdoelen en behoeftes van de deelnemersgroep. Aansluitend gaat Ilona Eichhorn met ons in op hoe je deze werkvormen het beste kunt overbrengen naar de deelnemers. 

In de middag gaan we in verschillende workshops verder in op deze werkvormen en gaan we in de vorm van simulatie aan de slag met het gebruik van werkvormen. Tevens is hier voldoende ruimte voor de onderlinge uitwisseling van kennis en ervaringen.

Bovendien informeren de directeuren van NVTZ, VTOI-NVTK en VTW jullie over de laatste ontwikkelingen binnen de sector, opdat jullie dit ook een plek kunnen geven in de opleidingen.

Wanneer: maandag 26 februari 2024
Waar: Kontakt der Kontinenten, Soesterberg
Tijd: van 10.30 uur – 17.00 uur (het volledige programma vind je onderaan deze pagina)

We horen middels onderstaand formulier graag of je aanwezig bent.

Aanwezigheid docentendag

Programma

 • Ontvangst (10.30 uur – 11.00 uur) 
 • Sectorgerichte ontwikkelingen in toezichthouden (11.00 uur – 12.00 uur) 
  Vanuit de verschillende sectoren, onderwijs-kinderopvang, hogescholen, woningcorporaties en zorg & welzijn, zullen de branchedirecteuren Marius Buiting (NVTZ), Bronia Vermaas (VTW), Walter Bak (VTH) en Geert van der Tang (VTOI-NVTK) de ontwikkelingen in hun sector beschrijven en waar de branchevereniging in 2024 op in gaat zetten met aansluitend een korte vraagronde.
 • Introductie werkvormen door Beatrix van Emmerik (12.00 tot 12.15 uur)
  Beatrix van Emmerik begeleidt en adviseert Raden van Toezicht bij governance vraagstukken, geeft opleidingen over governance en zij coacht individueel toezichthouders. Tevens is zij programma manager voor de NVTZ Academie. Welke werkvormen zijn er, hoe zet je werkvormen in tijdens de opleidingsdag en hoe kies je een werkvorm die bij je past.
 • Instructie werkvormen door Ilona Eichhorn (12.15 uur – 13.00 uur)
  Ilona Eichhorn is ervaren coach, trainer en gespreksleider. Op praktische wijze geeft zij mensen inzicht in technieken waarmee belangen beter behartigd en afgewogen kunnen worden. Ilona gaat met ons in op hoe je het gebruik van werkvormen het beste kunt overbrengen naar de deelnemers. Een werkvorm kan alleen effectief zijn als je deze goed overbrengt. Een heldere communicatie richting de deelnemers over de verwachtingen en de gewenste opbrengst is hiervoor essentieel.
 • Lunch (13.00 uur – 14.00 uur)
 • Workshopronde 1 (14.00 uur – 14.45 uur)
  Tijdens de workshops wordt verder ingegaan op het inzetten van diverse werkvormen in de opleidingen. Hoe vertaal je het gebruik van werkvormen naar de praktijk? In de workshops wordt de nadruk gelegd op welke manier interactie en interventies tussen deelnemers en docent plaatsvinden. Onder begeleiding van acteurs Johann Glaubitz, Peer Bink en Paul Devilee wordt geoefend met het gebruik van diverse werkvormen.
 • Workshopronde 2 (15.00 uur – 15.45 uur)
 • Collectieve afsluiting (15.50 uur – 16.15 uur)
 • Borrel (16.15 uur – 17.00 uur)