STATE OF LEADERSHIP

Topcolleges over 'wijs handelen'

STATE OF LEADERSHIP

Twee keer per jaar organiseert Avicenna een topcollege van een internationaal vermaarde leider of leiderschap expert over een actueel en cruciaal leiderschapsvraagstuk. U krijgt tijdens dit college niet alleen fundamentele inzichten aangereikt; we bieden u ook de gelegenheid om daarna, in kleine interactieve groepen, te reflecteren op de vraag: welk appel doen de opgedane inzichten op uw leiderschap? Ook deze sessies worden door Avicennadocenten begeleid.

In de ‘State of Leadership’ lezing koppelen we dus gelouterde inzichten van topsprekers aan uw eigen leiderschapsvraagstukken. Hoe gaat dat in zijn werk? Eerst volgt u een inspirerende sessie met de topsprekers. Na deze lezing kunt u vervolgens, naar keuze, participeren in verschillende interactieve werksessies. In deze sessies staat vooral uw eigen leiderschap centraal.

De lezingen vinden steevast plaats in een klassieke setting, het eeuwenoude Paushuize, aan de Utrechtse Kromme Nieuwegracht.

Programma
13.00 uur       ontvangst en inloop
13.45 uur        welkom en opening door drs. Chris Giebels
14.00 uur       plenaire sessie
15.30 uur       verdiepingssessies
17.00 uur       plenaire afsluiting
17.30 uur       borrel

Aanmelden is hier mogelijk.

Nederlands

Modules Bekijk programma

 • Programma State of Leadership lezing

Doelgroep

De ‘State of Leadership’ is bedoeld voor managers, ondernemers, bestuurders en commissarissen die hun blikveld willen verruimen en hun slagkracht willen vergroten. ’Wijs handelen’ is het kernthema.


Kosten

 • Niet-alumni prijs € 395,- (inclusief introducee)
 • Alumni prijs € 245,- (inclusief introducee)
 • BTW is niet van toepassing

  Onze Adviseurs Leiderschapsvorming kunnen u helpen met het maken van uw juiste keuze. Meer weten?

  Programma State of Leadership lezing

  Paushuize, Utrecht: nbt

  Voorjaarslezing ‘State of Leadership’: april 2019
  Nadere informatie volgt. 

   

  Op woensdagmiddag 12 december vond in het Paushuize in Utrecht de najaarseditie van de Avicenna ‘State of Leadership‘. Thema dit keer was ‘War on talent?’

  De economie bloeit op waardoor we in het afgelopen jaar de grootste banengroei sinds tijden meemaken. Ondertussen neemt de krapte op de arbeidsmarkt met de dag toe, terwijl veel organisaties steeds meer kampen met een vergrijzing van hun personeelsbestand. Staan we aan de vooravond van een ‘War on Talent’ waarbij organisaties met elkaar in een grote concurrentieslag belanden om het schaarse talent aan zich te binden?

  De ‘State of Leadership’ koos een totaal andere insteek: er is geen krapte aan talent, maar juist een overmaat. Een enorm reservoir dus van onbenut talent: in de arbeidsmarkt, binnen organisaties en teams, en vooral ook in onszelf. De vraag is: hoe kunnen we dat talent detecteren en exploiteren?

  Vanuit deze invalshoek bestond de ‘State of Leadership’ uit twee korte lezingen:

  • de Nederlandse top-expert op het gebied van talentmanagement prof. dr. Lidewey van der Sluis: ‘Talent in overvloed’;
  • de Vlaamse wetenschapper prof. Katrien Fransen die in talrijke landen onderzoek deed naar deze vragen: ‘Hoe benut je leiderschapstalent in je team? Wat maakt een ‘winning team’?

  Na deze inspirerende aftrap volgden vier interactieve werksessies, waarin experts op het gebied van talent(ontwikkeling) hun gelouterde ervaringen en inzichten deelden. Deelnemers konden kiezen uit de volgende sessies:

  • De overvloed aan maatschappelijk talent
   Door jongerenimam Yassin Elforkani en topadvocaat/coach mr. Khalid Kasem
   Yassin Elforkani, de bekende imam uit Amsterdam-West en topadvocaat Khalid Kasem zijn ervan overtuigd dat er ongelooflijk veel talent schuilt in de Nederlands- Marokkaanse gemeenschap. Maar mensen met een migratieachtergrond hebben het doorgaans moeilijk op de arbeidsmarkt. Zeer onterecht, vinden Elforkani en Kasem.
   Het is een onnodige verspilling van talent. Wat te doen?
  • Talentontwikkeling in organisaties
   Door innovator Jempi Moens en de talentvolle Julie Moens
   Door professionals van Philips aan tafel te brengen met mensen van Douwe Egberts ontstond, onder zijn inspirerende leiding, een nieuw product: Senseo. En uit zijn studio kwamen talrijke andere innovaties: Cup-a-soup, het nieuwe Dierenpark van Emmen, de alcoholvrije ‘Bob’ etc. Samen met zijn talentvolle dochter Julie belicht Jempi Moens de organisatiekant van talentontwikkeling. Hoe kun je in netwerken samenwerken en nieuwe producten en diensten maken? Hoe kun je het creatieve proces in je eigen organisatie stimuleren? Ook gaat hij in op de vraag hoe organisaties op creatieve wijze nieuw talent aan zich kunnen binden.
  •  ‘Oud en jong’ talent
   Door onderzoeker en inspirator Stephan Fellinger
   Er is een immens onbenut potentieel in vrijwel alle organisaties. Juist door oudere en jonge professionals aan elkaar te koppelen ontstaan over en weer enorme mogelijkheden. Stephan Fellinger, die talrijke vernieuwende projecten op zijn naam heeft staan, vertelt vanuit zijn eigen ervaringen wat oud en jong van elkaar kunnen leren. Hoe kun je het beste halen uit deze twee werelden? Met name ook het talent van oude werknemers (opnieuw) tot bloei brengen?
  • Het talent van de talentontwikkelaar
   Door regisseur en docent Koen Jantzen, samen met jong acteertalent Kaz Schonebeek en Jip van den Dool
   Koen Jantzen is Nederlands acteur, regisseur en docent die tot 2016 artistiek leider was van de Vooropleiding theater De Noorderlingen, een acteursopleiding voor talentvolle jongeren uit het Noorden. Juist deze kleine school heeft talrijk Nederlands toptalent tot bloei gebracht, onder wie bijvoorbeeld de actrice Halina Reijn. Koen reflecteert op speelse wijze, samen met twee van zijn jonge talenten, op (zijn) meesterschap, zijn eigen groei en op de cruciale en leerzame momenten van talentontwikkeling.

  prof. Jonathan Holslag

  expert geopolitiek Vrije Universiteit Brussel

  Mmusi Maimane

  oppositieleider van de Democratische Alliantie

  dr. Kiran Bedi

  Ooit de hoogste vrouwelijke politiechef van India (en rolmodel voor 500 miljoen Indiase vrouwen), nu gouverneur van een deelstaat

  prof. Farhad Khosrokhavar

  Sorbonne
  drs. Bas Mouton - Avicenna Academie voor Leiderschap

  mr. drs. Bas Mouton

  ondernemer/oprichter Speech Republic

  “Een geweldige middag. Dus bij deze: ik vond het echt super! Zowel de lezing als de werksessie.”

  ing. Daan Hoefsmit MBA - Avicenna Academie voor Leiderschap

  ing. Daan Hoefsmid MBA

  voorzitter raad van bestuur CIZ

  “Wat een mooie middag in het Paushuize! Ik vond het heel interessant.”

  Leontine Kok - Avicenna Academie voor Leiderschap

  Leontine Kok

  projectleider Gemeente De Ronde Venen

  “Een bijzondere middag. De workshop, de ontmoetingen en het inspirerende betoog van prof. Holslag waren fantastisch!”

  Meer informatie over inschrijven voor de Avicenna State of Leadership vindt u op onze speciale inschrijfpagina. Hier vindt u ook het formulier om u direct aan te melden.

  Inschrijven

  Contact of vragen?

  Heeft u een vraag of wilt u meer weten over deze leergang? U kunt contact opnemen met onze Adviseur Leiderschapsvorming Marjo Jansen. Zij kan u helpen bij het maken van de juiste keuze. U mag natuurlijk ook onderstaand formulier invullen. Marjo neemt binnen drie werkdagen contact met u op.