U bevindt zich hier: Home » Avicenna docent Alex Brenninkmeijer overleden

Avicenna docent Alex Brenninkmeijer overleden

Geplaatst op 15 april 2022

Met grote ontsteltenis hebben wij kennis genomen van het plotselinge overlijden van Avicenna docent Alex Brenninkmeijer. Hij is 70 jaar oud geworden.

Als ombudsman groeide Alex Brenninkmeijer tegen wil en dank uit tot een min of meer bekende Nederlander, een luis in de pels van de politiek, op de bres voor burgers die vermalen dreigden te worden door bureaucratische of politieke onverschilligheid. Tot aan zijn dood werkte hij in Luxemburg bij de Europese Rekenkamer, waar hij minder in de schijnwerpers stond, maar zich regelmatig opnieuw vernieuwend opstelde, met name als hij merkt dat ingesleten manieren van onderzoek tot onverantwoorde uitkomsten kunnen leiden.

Juist vanuit die rol en expertise sprak hij over zijn eigen ervaringen in diverse Avicenna programma’s. Zijn laatst verschenen boek, Moreel Leiderschap, stond centraal in de Avicenna lezing van 2019, waar hij met deelnemers sprak over hoe hij zich geroepen voelde om te ijveren voor betrokkenheid en fairheid, ook als dat moeilijk is en ‘het hart in de keel klopt’. In februari 2022 gaf hij zijn helaas laatste bijdrage tijdens de Brusselse module van Avicenna. Hij was lovend over het niveau van de ambtenaren werkzaam bij de EU en was zeer positief over de werkzaamheden van de uitvoerend organen van de EU. Hij riep ook leiders op om de ‘terugkoppeling’ op hun eigen functioneren actief te organiseren.

Alex Brenninkmeijer was een optimist. Ervan overtuigd dat moreel leiderschap een proces is wat iedereen kan leren – ‘anders had ik dit boek niet hoeven te schrijven’. Hierover ging hij graag met onze deelnemers in gesprek. ‘Het is leider óók belangrijk om authentiek te zijn en iets van jezelf te laten zien. Maar in moeilijke situaties is het beter om niet meteen mee te gaan in wat voor de hand ligt of in wat van je verwacht wordt. Eerst reflecteren op je motieven en beweegredenen, dat vormt moreel leiderschap.’

Met Alex Brenninkmeijer verliest Nederland een kritisch denker die stond voor het recht en rechtvaardigheid. Avicenna verliest één van haar topdocenten, een bijzonder mens die met zijn persoonlijke verhalen een onuitwisbare indruk heeft gemaakt in onze programma’s. We wensen zijn familie en naasten veel sterkte toe.

Team Avicenna