Over Ton Golstein

Ton Golstein heeft bijna 30 jaar ervaring als gevangenisdirecteur en hij is momenteel werkzaam in de P.I. Almelo. Hij is directeur geweest van diverse penitentiaire inrichtingen in Nederland. Daarnaast was hij jarenlang werkzaam op Curaçao en Sint Maarten. Hij verzorgde verschillende leiderschapscursussen in Tsjechië, Hongarije en Armenië en was daarnaast jarenlang werkzaam als voorzitter van de RVC van een grote woningstichting.

Ton studeerde bestuurskunde en Nederlands recht. Ton is (mede)auteur van het boek ‘De Marwei: Trots in de branding’ wat een ingrijpend verandertraject beschrijft. Daarnaast schreef hij, gedurende zijn periode in de Cariben, zes boeken over het leven op de eilanden in de West (Een Zonnig Avontuur).

Avicenna Academie voor Leiderschap - Ton Golstein

Thema’s en expertises van Ton

Ton Golstein is een echte practitioner, die zijn kennis en vooral ervaringen als bestuurder in het gevangenisleven graag deelt met de deelnemers. Thema’s als veranderingsprocessen, keuzes maken, leiding geven, spelen met de ruimte en de omgeving die je op dat moment hebt, dynamiek en samenspel komen terug in zijn bijdrage.

In welke Avicenna programma’s kom je Ton tegen?

Leergang voor Bestuurders

Incompany trajecten

Ton levert een persoonlijke bijdrage aan leergangen. Juist zijn eigen ervaring als bestuurder maakt dat er een intensief en open gesprek op gang komt tussen hem en de deelnemers. Door zijn eerdere ervaring als deelnemer aan Avicenna programma’s, weet hij als geen ander hoe waardevol deze bijdragen zijn. Herkenbare praktijkvoorbeelden uit een niet altijd bekende werkomgeving zorgen voor een uitermate interessante bijdrage.

Wat hoop je dat de Avicenna deelnemers meenemen uit jouw bijdrage?

“Besturen is geen gemakkelijke klus. Door problemen te definiëren als een uitdaging en door te denken in mogelijkheden ontstaan kansen. Vanuit mijn bestuurlijke ervaring, ook in andere culturen, belicht ik voorbeelden uit de praktijk. Voorbeelden die zich afspelen in een omgeving die niet iedereen kent en die zijn eigen ‘mores’ kent. Mijn bijdrage levert veelal boeiende discussies op die leiden tot inzicht en begrip. Daarnaast wordt duidelijk hoezeer het van belang is om medewerkers mee te nemen in hun bijdrage aan de organisatiedoelstellingen. De wereld verandert dus mijn organisatie ook. Daarbij hoort het ontwikkelen van medewerkers en het verwerven van draagvlak. Hoe werkt dat in een zeer complex justitielandschap?”

‘Voorbeeldbajes’: over besturen gesproken!

Ton Golstein is al jarenlang directeur van De Karelskamp, een penitentiaire inrichting in het oosten van het land. Zijn manier van besturen kenmerkt zich door maatschappelijke impact. Gedetineerden in ons land krijgen een hele sterke boodschap mee: ze moeten werken aan hun toekomst. Bij De Karelskamp lopen ze hiermee voorop. De ‘Almelose methode’ staat model voor de rest van het Nederlandse gevangeniswezen. Zo heeft De Karelskamp een Huis van Herstel, waar gedetineerden uit de regio in een minder beveiligde setting de laatste fase van hun detentie doorbrengen en extra zorg en aandacht krijgen, zodat ze weer volwaardig deel uit kunnen maken van de samenleving. Daarbij wordt samengewerkt met alle Twentse gemeenten. Ook is er de Fabriek, het leer- en werk- en reïntegratiebedrijf van PI Almelo, waar naast gedetineerden in de laatste fase van hun straf en veroordeelden onder begeleiding van de reclassering hun taakstraf volbrengen, ook mensen werken die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.