Waar komt de naam Avicenna vandaan?

Terwijl Europa was ondergedompeld in de ‘Donkere Middeleeuwen’ bleef de wijsheid van de klassieken (Aristoteles, Galen, Hippocrates) in het Midden-Oosten, waar universiteiten bloeiden, behouden. Uiteindelijk is die kennis, op het gebied van fysica, astronomie, heelkunde, filosofie en optica, weer in de Westerse beschaving teruggekeerd.

Dat gebeurde via Spanje, waar de geschriften van Aristoteles, Hippocrates en andere ‘oude Griekse meesters’ in de Arabische bibliotheken van Cordoba, Toledo en Sevilla bewaard werden. Door de ‘Reconquista’ van Spanje (de herovering door Kruisvaarders) kwam het Westen opnieuw in contact met deze ‘verloren gegane’ werken. Op die manier kwam een belangrijk deel van de Griekse wijsheid terug in onze beschaving. Dat veroorzaakte een kennisrevolutie zonder weerga.
 De renaissance (letterlijk: de wedergeboorte van de klassieke beschaving) die van Europa een wereldmacht maakte, is zonder de ‘vertaalslag’ van mensen als de Perzische wetenschapper Avicenna, volstrekt ondenkbaar.

Ook de Italiaanse ‘homo universalis’ Leonardo da Vinci en de Italiaanse dichter Dante lieten zich door Avicenna inspireren. Het leverde Avicenna de bijnaam ‘de prins der geleerden’ op. Naast filosoof, fysicus en astronoom was Avicenna vooral ook medicus. Zijn medische encyclopedie, de Canon, is zeven eeuwen lang gebruikt als standaardwerk op Europese universiteiten. Nog steeds siert een portret van Avicenna de muren van de Geneeskunde Faculteit van de Parijse Sorbonne.

 

Lees hier een artikel in Filosofie Magazine over de persoon Avicenna. 

Logo Avicenna

Logo

Avicenna was als medicus de eerste die rozen, en met name rozenwater, gebruikte voor medische toepassingen. Die uitvinding en zijn vermaardheid als astronoom verklaren waarom we de sterrennevel van de Roos (Rosette Nebula) gekozen hebben als beeldmerk voor de Avicenna Academie voor Leiderschap.

Over Avicenna

Missie/visie

Het aanspreken en verder ontwikkelen van leiderschapspotentieel, in mensen en in organisaties, zien wij als onze missie.

Naamgever

De Perzische wetenschapper Avicenna bracht de Griekse wijsheid terug in onze beschaving. Hij staat aan de basis van de Renaissance, die van Europa een wereldmacht maakte.

Avicenna Huis

De Academie is, sinds 2009, gevestigd in het Avicenna Huis (ook wel Huis Dumbar genoemd), aan de Stromarkt in de binnenstad van Deventer.

Ons team

In het Avicenna Huis in Deventer werken ruim 20 professionals. Daarnaast zijn bij onze leergangen ook moderatoren en vele topdocenten, experts practitioners en wetenschappers betrokken.

Faculty

Een ‘samenscholing’ van uitzonderlijk niveau. Topdocenten van Harvard, Yale, Oxford, Leuven, de Sorbonne, en talrijke ander topuniversiteiten en business schools zijn bij Avicenna betrokken.

Avicenna Genootschap

Meer dan 3500 professionals hebben inmiddels aan een van de Avicenna leiderschapstrajecten deelgenomen. Deze alumni hebben zich verenigd in het Avicenna Genootschap.

Colleges

Avicenna is een netwerkorganisatie. Naast oud-deelnemers zijn ook talrijke experts en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties betrokken.

Samenwerkingspartners

Avicenna Academie voor Leiderschap is regiepartner voor de academies van de NVTZ, VTOI-NVTK en de VTW. Samen met deze brancheverenigingen geven wij de academies zowel inhoudelijk als organisatorisch vorm.