Benedictijnse stuurmanskunst – Leiding geven in dienst van de gemeenschap

Wil jij een exemplaar van het nieuwe boek van Wil Derkse ontvangen?

Prof. Wil Derkse, één van onze docenten, heeft een nieuw boek uitgebracht: Benedictijnse Stuurmanskunst. Leiding geven in dienst van de gemeenschap.

In perioden van crisis klinkt vaak de roep om leiderschap en krachtig bestuur. Talloos zijn de eigentijdse leiderschapstheorieën en organisatiemodellen die proberen die roep te beantwoorden. In dit boek bewandelt filosoof Wil Derkse een weg die met de gangbare antwoorden vaak contrasteert, maar die na 15 eeuwen vruchtbaar gebruik voldoende duurzaam en door de praktijk beproefd is gebleken: die van de Benedictijnse spiritualiteit. Een leerweg die er in de eerste plaats op is gericht dat ‘het goede gebeurt’, zowel in de persoonlijke sfeer als in het samenleven en samenwerken in een gemeenschap. In plaats van ‘leiderschap’, dat zo vaak geassocieerd wordt met doortastendheid en aangeboren charisma, spreekt Wil Derkse dan ook liever over ‘stuurmanskunst’, die net als iedere kunst door scholing en oefening te leren is. De ‘stuurman’ is lid van de bemanning, met een specifieke functie, net als de andere bemanningsleden. Hij of zij staat in dienst van de gemeenschap.

 

Wij geven 50 exemplaren van dit boek weg! Wil jij een exemplaar ontvangen?
Laat dan hieronder je gegevens achter!

Benedictijnse stuurmanskunst: mijn Avicenna-boek
Door Wil Derkse

Ruim 20 jaar geleden schreef ik een blijkbaar toegankelijk boek over de benedictijnse spiritualiteit: Een levensregel voor beginners – Benedictijnse spiritualiteit voor het dagelijks leven. Het beleefde tot nu toe 33 drukken en vertalingen in het Engels, Frans en Pools. Had ik niet verwacht, en de uitgever ook niet. Hoewel maar één van de hoofdstukken over leiderschap gaat, werd het al snel als managementboek bestempeld. Met als gevolg dat ik sindsdien honderden lezingen, seminars en retraites gaf over deze thematiek. De meeste daarvan voor de Avicenna Academie voor Leiderschap.

Ik leerde veel in de gesprekken met de deelnemers aan de leergangen daarvan. Het werd langzamerhand tijd om wél een ´managementboek´ te schrijven, gebaseerd op deze ervaringen, en ook gevoed door mijn eigen ervaring als leidinggevende in academische posities.

Daarom heb ik er voor gekozen om dat nieuwe boek mede op te dragen aan Chris Giebels en Frank Seine, ´de stichters van de Avicenna-gemeenschap’.

Het kreeg al enkele goede besprekingen, onder meer van Henk-Jan Kamsteeg op de nieuwsbrief van managementboek.nl. Hij las in 2021 ruim 20 boeken over leiderschap en management, maar vond dit het beste. Dat was een leuk kerstgeschenk voor mij, want ik las het Tweede Kerstdag!

Fijn ook dat mijn nieuwe boek in de Avicenna-gemeenschap wordt aangereikt. Maar ik hoop wel dat ik docent mag blijven!

 

Wil Derkse

Ja, ik ontvang graag één van de 50 exemplaren van het nieuwe boek van Wil Derkse!