LEERGANG INNOVEREND LEIDERSCHAP

Pionieren, netwerken en creëren

LEERGANG INNOVEREND LEIDERSCHAP

25 juni 2025

VAN VISIE NAAR VERNIEUWING: LEIDERSCHAP VOOR DE TOEKOMST
De uitdagingen van vandaag vragen om een ander soort leiderschap: leiders die durven vernieuwen. Technologische innovaties, maatschappelijke veranderingen en complexe vraagstukken maken traditionele managementbenaderingen ontoereikend. Controle en risicomijding volstaan niet meer. Wat nodig is, is creativiteit, moed, pionieren en de kracht om verbinding te maken. Niet om onzekerheid uit de weg te gaan, maar om kansen te grijpen en duurzame oplossingen te realiseren.

De Leergang Innoverend Leiderschap is voor leiders die begrijpen dat echte vernieuwing begint met het doorbreken van patronen en het betreden van onbekend terrein. Het programma daagt je uit om met een open mindset en vernieuwende inzichten denken de kansen van morgen te pakken en daadwerkelijk impact te maken, zowel binnen als buiten je organisatie.

Deze leergang biedt geen kant-en-klare antwoorden, maar daagt je uit om je leiderschap te transformeren. Samen met gelijkgestemden én andersdenkenden reis je langs inspirerende locaties, ontdek je hoe je innovatie stimuleert en ontwikkel je de inzichten en vaardigheden om complexe vraagstukken om te zetten in kansen. Je leert hoe je een context kunt creëren waarin innovatie floreert en hoe je anderen hierin meeneemt.

Na afloop beschik je over concrete tools, vernieuwd zelfinzicht en de mentaliteit om krachtige veranderingen te leiden. Met deze bagage draag je bij aan een betere, toekomstbestendige samenleving.

 

25 juni 2025
  Nederlands

Modules Bekijk programma

  • Module 1: De uitdagingen van onze samenleving
  • Module 2: Betekenis (vorm)geven
  • Module 3: Een innovatieve roadtrip

Doelgroep

Ervaren leidinggevenden en ondernemende professionals die organisaties of processen rondom innovatie en maatschappelijke opgaven aansturen. Die inspiratie zoeken en tools willen vinden om complexe vraagstukken om te zetten in kansen. Gedreven door ambitie en de wens om duurzame impact te maken, willen zij vertrouwde patronen doorbreken en buiten hun comfortzone groeien om betekenisvolle verandering en verbinding te realiseren.


Kosten

€ 9.990,-

Bovengenoemd deelnamebedrag is inclusief kosten voor studiemateriaal, exclusief accommodatiekosten. Btw is niet van toepassing.

Onze Adviseur Leiderschapsvorming kan je helpen met het maken van je juiste keuze. Meer weten?

Module 1: De uitdagingen van onze samenleving

Wageningen: 25, 26 en 27 juni 2025

Deze eerste module zijn we te gast bij de Wageningen Universiteit Research. Bij de WUR ligt de focus op Food and Living Environment, waar vanuit het principe van gezond leven onderzocht wordt hoe we onze samenleving het beste kunnen vormgeven.

Welke thema’s staan centraal in deze module?

  • Het principe van een goed werkende samenleving. Wat is dat? Wat is daarvoor nodig?
  • Hoe gaan we om met overvloed? We bezoeken hiervoor het Voedselbos, we met eigen ogen zien hoe dergelijke ecosystemen in elkaar steken en hoe consumptie een unieke bron voor creatie kan zijn.
  • Sociale innoatie: een bezoek aan coöperatie Austerlitz Zorgt, die tot doel heeft het voor de oudere inwoners van Austerlitz mogelijk te maken zo lang mogelijk zo zelfstandig mogelijk in het dorp te blijven wonen.
  • Samenwerking tussen bedrijfsleven en de WUR bij innovatie.
  • Samenspel tussen alle actoren, context en jouw rol als leider daarin.

Module 2: Betekenis (vorm)geven

Eindhoven: 17, 18 en 19 september 2025

De tweede module wordt gehouden op StrijpS in Eindhoven. Op dit innovatieve werkterrein van de ooit vooruitstrevende Philipsfabrieken is een geheel nieuw habitat ontwikkeld om met Start Ups nieuw elan te creëren, met locaties als ASML, de Dutch Design Academy, gaming ontwerpstudio’s en vele andere nieuwe organisaties. Het biedt ruimte aan vele creatieve en innoverende ondernemers. Op deze plek worden innovatie gerealiseerd vanuit een netwerk-aanpak. Daarbij is de grondgedachte dat creativiteit niet het werk is van één genius, maar veeleer een samensmelting van gedachten, inzichten en ideeën. Deze module staat dus helemaal in het teken van ‘samen creëren’.

Welke thema’s staan er nog meer centraal in deze module?

  • Strategie en innovatie.
  • Technologische innovaties in het bedrijfsleven en maatschappelijke vraagstukken.
  • De rol van leiderschap bij digitale transformaties.
  • Transformatieproces. Wat houdt zo’n proces in? Wat wordt er dan van jou als leider verwacht?
  • Verbindend leiderschap.
  • We gaan met diverse docenten aan de slag in werksessies.

Module 3: Een innovatieve roadtrip

België: 19, 20 en 21 november 2025

Tijdens de derde en laatste module maken we een uitstap naar onze zuiderburen. Daar bezoeken we tal van innovatieve en inspirerende projecten. We maken kennis met diverse bijzondere grondleggers van maatschappelijke initiatieven en krijgen in dialoog met hen nieuwe inzichten aangereikt. Deze vertalen we vervolgens naar jouw eigen werkpraktijk.

Welke thema’s staan centraal in deze module?

  • Cross Industry Innovation: wat kunnen wij in deze snel veranderende en complexe maatschappij leren van elkaar? Van andere organisaties, branches en markten?
  • Onze kijk op de werkelijkheid. We duiken dieper in het creatieve proces en de elementen die daarbij horen. Hoe kun je dit proces sturen en contexten creëren die innovatie succesvol maken?
  • Op het Koninklijk Conservatorium Antwerpen onderzoeken we de rol van jouw netwerk in innovatief leiderschap.
  • We bezoeken locaties van sociaal ondernemers, ‘best persons’ dien vanuit hun drive aansprekende initiatieven ontwikkelen.

In deze leergang ontmoet je gerenommeerde topdocenten. Uiteraard is het mogelijk dat in een specifieke editie niet alle hieronder genoemde namen aanwezig zijn. Wij zullen altijd zorgen voor gelijkwaardige vervangers en een impactvol programma.

Sebastiaan Berendse

directeur waardecreatie WUR

dr. ir. Marian Stuiver

programmaleider Green Cities WUR

Ramon Vullings

inspirator Cross Industry Innovation

Peter Kentie

strateeg en innovator

Pascale de Groote

bestuurder Hogeschool Antwerpen

Koos Hogeweg

artistiek adviseur en mede-oprichter Stormkop

Anna Luyten

Journaliste, filosofe en gastprofessor kunstfilosofie in The School of Arts in Gent

Pepijn Duijvestein

innovator duurzaamheid & ondernemer CIRCO

Evelien Nieuwenburg

oprichter en ontwikkelaar AI-tool Dembrane

Igor Byttebier

co-creatie specialist
Bekijk alle ervaringen

Mocht je in gesprek willen gaan met een oud-deelnemer, dan brengen we je graag in contact met één van onze alumni.

Het deelnamebedrag voor de leergang Innoverend Leiderschap  is € 9.990,-. Dit bedrag is inclusief kosten voor studiemateriaal, exclusief accommodatiekosten, Btw is niet van toepassing.

Toelichting accommodatiekosten
Avicenna draagt zorg voor het regelen van de accommodaties waar je tijdens de verschillende modules verblijft. Dit verzorgen wij volledig vanaf het moment van aankomst, tot het moment waarop het programma ten einde is. Wij vinden het namelijk belangrijk dat onze deelnemers zich volledig kunnen concentreren op het inhoudelijke programma.

Bij de deelnameprijs voor de Leergang Innoverend Leiderschap zijn deze accommodatiekosten niet inbegrepen. Naast het deelnamebedrag is daarom ook een voorschotbedrag aan accommodatiekosten opgenomen. Dit bedrag is een inschatting van de kosten die tijdens de module worden gemaakt. Onder accommodatiekosten verstaan we de kosten voor overnachtingen, catering (lunches, diners, snackbreaks etc.) zaalhuur, AV-middelen, taxivervoer etc. Na afloop van het volledige programma verrekenen we het daadwerkelijk gemaakte bedrag aan accommodatiekosten met het reeds betaalde voorschot.

Hoe zorg je ervoor dat jouw persoonlijke leervraag optimaal beantwoord wordt tijdens je deelname? Hoe vertaal je de in de leergang opgedane nieuwe kennis, inspiratie en perspectieven naar jouw (werk)praktijk? En hoe borg je dit alles duurzaam in de hectiek van alle dag?

Sinds kort biedt Avicenna bij al haar leergangen de mogelijkheid om jouw leerervaringen te verdiepen en de vertaling naar jouw eigen werkcontext te optimaliseren en te borgen. Dat doen we met een aantal individuele coachgesprekken, waarmee je jouw deelname op persoonlijke wijze kunt uitbreiden.

Lees er meer over op onze speciale coachingspagina.

Bij onze leergangen maken wij gebruik van een hybride werkvorm: de fysieke bijeenkomsten en modules combineren we met een online leeromgeving. De inhoud van deze online leeromgeving is persoonlijk en afgestemd op jouw leertraject, zowel bij open als incompany programma’s. Je vindt hier alle documenten, opdrachten en (eventuele) online seminars die jij nodig hebt om jouw leertraject succesvol te doorlopen. Met deze omgeving helpen we je om het maximale uit de modules te halen en heb je tevens de mogelijkheid jouw kennis te verdiepen.

Meer weten over deze leeromgeving? Kijk dan hier.

Contact of vragen?

Heb je een vraag of wil je meer weten over deze leergang? Neem dan contact op met ons op. We helpen je graag bij het maken van de juiste keuze. Het is natuurlijk ook mogelijk onderstaand formulier in te vullen. Er wordt dan binnen twee werkdagen contact met jou opgenomen.

  • Persoonsgegevens

  • Berichtgegevens

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.