U bevindt zich hier: Home » “Bij leiderschap hoort: aanwezigheid!”

“Bij leiderschap hoort: aanwezigheid!”

Geplaatst op 1 augustus 2018

Herman van Veen over de kracht van het Leiderschap Practicum

In een gerenoveerd landhuis op Landgoed De Paltz in Soestduinen houdt Herman van Veen kantoor. Passend bij de bosrijke omgeving organiseert hij vanuit het ‘Herman van Veen Arts Center’ concerten, festiviteiten, exposities en seminars.  Én op dit eeuwenoude landgoed wordt meerdere keren per jaar, in nauwe samenwerking met Avicenna, het 5-daagse Leiderschap Practicum geprogrammeerd over ‘leiderschap en authentieke zeggingskracht’.


Herman, wat is je indruk van de deelnemers?
“Als ik mijn samenwerking met Avicenna Academie voor Leiderschap over de afgelopen jaren overzie dan constateer ik dat de deelnemers van het leiderschapsprogramma, veelal managers, bestuurders en ondernemers, hier van gedaante lijken te veranderen. Ze komen tot zichzelf. Dat zie je steevast gebeuren. Ik zie hoe ze in het begin, altijd in de pauzes, gelijk naar hun mobieltjes of sigaretten grijpen. Terwijl dat nou precies de wereld is waaraan ze wilden ontsnappen! Het zijn intelligente mensen die hierheen komen, daar niet van, maar menigeen zit op een bepaalde manier op slot doet zichzelf tekort door de eigen ‘vrije ruimte’ in te perken.”


Wat leer je er zelf van?

“In het begin wist ik natuurlijk ook niet hoe de match tussen de deelnemers, vaak managers, en mij zou gaan. Ook bij mij bestond er een zekere schroom. Heel onterecht, want ik merk hoe ze zich zijn gaan thuis voelen op het landgoed, er ook kleur aan geven. Het Practicum is bevrijdend en geeft energie.”


Wat zou je de deelnemers gunnen?

“Gebruik eerst je zintuigen en dan pas je verstand, niet andersom. Dat maakt je als mens, maar ook als leider veel aanweziger en daardoor effectiever.”

Meer weten over het Leiderschap Practicum in Utrecht?
Download dan onze brochure.