Bewaker van nieuwsgierigheid | Interview met oud-moderator Dirk Hilarides

Tot twee jaar geleden was Dirk Hilarides moderator bij Avicenna. En niet zomaar een moderator, maar de ‘oppermoderator’, zoals hij door ons intern werd genoemd. Dirk was er altijd, en overal. In Leuven, Oxford, Parijs, Rome, Zuid-Afrika, India…. Werd er een eerste editie van een leergang uitgevoerd, dan was Dirk erbij als moderator. Kwam er een nieuwe moderator ons mooie team versterken, dan werd deze gecoacht door Dirk. Het was dan ook even slikken toen Dirk ruim twee jaar geleden besloot met ‘moderator-pensioen ‘ te gaan, na afloop van de module in Brussel. Gelukkig is hij nog altijd nauw aan ons verbonden en maakt hij sinds vorig jaar deel uit van de Raad van Advies.

 

‘Dozen vol aantekeningen heb ik nog op de zolder staan’, begint Dirk zijn verhaal. ‘Deze moet ik ooit nog eens gaan ordenen. Alles wat ik met en voor Avicenna gedaan heb, heeft veel bijzondere indrukken achter gelaten, daar moet ik rustig voor gaan zitten. Hoewel veel leergangen alweer een hele tijd geleden zijn, denk ik nog steeds op diverse momenten terug aan de mensen die ik heb ontmoet, de verhalen die ik heb gehoord en de lessen die ik heb meegenomen. Een mooi voorbeeld van een les die ik toevallig vorige week nog weer ter sprake bracht, is er eentje van Shaunaka Rishi Das, die ik heb gehoord in Oxford: ‘stop polishing the cage, start freeing the bird’.  Ga aan de slag, ga wat doen om impact te maken’.

 

Moderatorrol
De rol van moderator zoals die nu bij Avicenna wordt vervuld, is mede ontwikkeld door Dirk. ‘Het gaat over de kunst van het modereren. Om alleen datgene te doen wat helpend is op het moment dat je het doet. Daarbij staat het leerproces van de groep en het individueel leerproces voorop. Maar de kunst zit hem in het helpen op hele subtiele wijze, soms alleen met je eigen lichaamstaal in plaats van woorden. Dat was voor mijzelf ook de uitdaging. Hoe zorg je ervoor dat je niet te belangrijk wordt in de groep? Dat de groep niet alleen maar naar jou kijkt? Hoe activeer je deelnemers met een enkele vraag? Hoe krijg je deelnemers in de nieuwsgierige en onderzoekende houding? Het bewaken daarvan is uitermate belangrijk. Niet alleen tijdens de leergang, maar voor leiders in het algemeen. Blijf nieuwsgierig, stel vragen en stimuleer dit vervolgens ook bij je medewerkers.’

 

Gebruik maken van de situatie
Voor Dirk was het een mooie uitdaging om in de leergang verder te kijken dan alleen het programma op papier. Het blijven kijken in het hier en nu, en gebruik maken van zaken die niet in het programma zijn opgenomen maar die zich op het moment aanbieden. Dirk: ‘een mooi voorbeeld was de module Yale. Op het moment dat wij in een hotel in New Haven zaten, besloot storm Sandy over te komen. Met als gevolg dat wij ons hotel niet meer uit mochten, niet verder mochten gaan dan de derde verdieping en dat docenten ons ook niet meer konden bereiken. Samen met onze locatiemanager aldaar Manjula Shyam moest ik noodgedwongen het programma omgooien. Tot die tijd zaten deelnemers met de vraag wat ze konden doen. Dus gaf ik ze een opdracht. Dit was namelijk dé uitgelezen mogelijkheid om eens verder te kijken, gebruik te maken van de situatie in hun leerproces en in het hotel in gesprek te gaan met hotelmedewerkers. Wat gebeurt er in zo’n crisis? Hoe gaan zij daar mee om? Waar lopen ze tegenaan? En wat moet er gebeuren, en hoe? Helemaal toen bleek dat dit hotel werd aangewezen als crisisopvang voor mogelijke slachtoffers en de benedenruimte vol werd gezet met veldbedjes, drong de ernst van de situatie door. Er ging voor de deelnemers een nieuwe wereld open. In plaats van te sippen dat het programma niet door kon gaan, vonden ze een unieke leerervaring recht onder hun neus. En natuurlijk vonden wij ondertussen een oplossing om het programma de dagen erna in aangepaste vorm door te laten gaan. Want ook dat is mijn rol als moderator’.

 

Diepe indrukken
Dat gebruik maken van de situatie was ook voor Dirk een leerproces. Eentje die hem veel leuke en diepe indrukken heeft gegeven. ‘Terugkijkend op mijn tijd bij Avicenna heb ik vele nationale en internationale topdocenten mogen ontmoeten. Vele deelnemers mogen begeleiden en een goede band opgebouwd met de mensen op kantoor.  Ik heb mooie verhalen gehoord en zelf ook veel geleerd. Een aantal van deze mensen spreek ik nog wel eens, en die contacten zijn altijd weer waardevol. Ik heb vele warme herinneringen aan wat ik heb gezien en gedaan. Het is dan ook geweldig om nu vanuit de rol van adviseur betrokken te blijven’.

 

© 2025 Avicenna - Academie voor Leiderschap | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp Via Design | Realisatie Sieronline B.V.