Steeds vaker duiken de termen dialoog en moreel kompas op in ons werk en in het maatschappelijk debat. Dat is ook nodig: de manier waarop we problemen oplossen en onszelf relateren aan de natuur, de ander en de maatschappij, werkt niet meer. De revolutie waar we het in ‘Dialoogrevolutie, de weg naar gedeeld moreel leiderschap’ over hebben, gaat verder dan elkaars standpunt begrijpen. Zeker als het doorlopen van de gebruikelijke besluitvormingsroute niet leidt tot een uitkomst waarvan iedereen vindt dat die ‘klopt’. Het is dan de kunst om, via dialoog, vanuit alle relevante perspectieven en een gedeeld moreel kompas tot besluit te komen. Hoe doe je dat in de dagelijkse hectiek? En wanneer moet je juist geen dialoog voeren maar een andere vorm van overleg inzetten?
De termen moreel kompas en moreel leiderschap kunnen iets strengs hebben, en soms zelfs leiden tot polarisatie. Dan staan we tegenover elkaar, ieder overtuigd van ons eigen gelijk. Dat kan gebeuren bij grote maatschappelijke opgaves, maar ook bij dagelijkse onderwerpen in het werk, niet zelden juist omdat we betrokken zijn.
Tijdens deze interactieve inspiratiesessie geeft Jindra je in vogelvlucht de boodschap mee van het boek ‘Dialoogrevolutie, de weg naar gedeeld moreel leiderschap’. Vervolgens ga je ervaren wat dit betekent voor je eigen leiderschap en krijg je praktische handvatten mee die je meteen kunt toepassen.
Het boek ‘Dialoogrevolutie, de weg naar gedeeld moreel leiderschap’ van Jindra Kessener en Rens van Loon is op 17 april 2025 uitgekomen.
Over drs. Jindra Kessener
Jindra Kessener versterkt met Dialogisch Leiderschap dialoog in organisaties en in teams, bij Raden van Toezicht/Commissarissen, bestuurders, directeuren, managers en professionals, altijd aan de hand van concrete vraagstukken uit het werk. Ook werkt ze met individuele leiders aan het versterken van hun leiderschap bij het tegemoet treden van complexe werkvraagstukken. ‘Leiderschap’ gaat bij Jindra over gedrag en over hoe je de werkomgeving organiseert en (be-)stuurt.
Daarnaast werkt ze als toezichthouder: eerder in het onderwijs en nu in de Raad van Toezicht van Odion, een organisatie voor kinderen en volwassenen met een beperking.
De eerste 25 jaar van Jindra’s loopbaan werkte ze o.a. als HR-directeur; als hoofd Algemene Zaken; als manager leiderschaps- en organisatieontwikkeling, recruitment en inhuur; als trainer en met lichaamsbewustzijn als dans- en yogadocent.