U bevindt zich hier: Home » Leergang Transformerend Leiderschap door de ogen van deelneemster Mirjam Kräwinkel

Leergang Transformerend Leiderschap door de ogen van deelneemster Mirjam Kräwinkel

Geplaatst op 8 februari 2024

Interview met Mirjam Kräwinkel over haar ervaring met deze leergang

Bij de nieuwe Avicenna Leergang Transformerend Leiderschap staat de rol van jou als leider tijdens verbeter- en veranderprocessen binnen de organisatie centraal. Die rol vraagt om stuurmanskunst en de juiste mindset. Het intermenselijke perspectief blijkt telkens weer een cruciale factor bij veranderen. En ook om het begrijpen van het ‘umfeld’ en het continu verbeteren van jezelf. Hoe krijg je mensen mee in de verandering? En welke vorm van leiderschap past hierbij en past bij jou? We spraken met Mirjam Kräwinkel over haar ervaring met deze leergang.

 

Wat was voor jou de reden om juist deze leergang te gaan volgen?
“In mijn organisatie zaten we midden in een groot veranderproces, maar ik liep daar tegen bottlenecks aan. Vooral in het gezamenlijk komen tot meer executiekracht. Ik kreeg behoefte aan meer inzicht over hoe ik mijn rol kon vormgeven, over welke positie ik kon innemen. Deze leergang gaat veel meer over een diepere laag van veranderen: over het leidinggeven aan veranderingen of organisaties in verandering. En dat is juist zo belangrijk. Wat je vaak in een verandering ziet is dat organisaties vaak kiezen voor één ding katalysator, bijvoorbeeld werken volgens lean of alleen een andere manier sturen of overleggen. Dat is niet voldoende. Je hebt met veel meer rekening te houden en vooral aandacht te hebben wat de verandering voor iemand betekent. Wat heeft iemand nodig om het te begrijpen en mee te kunnen? Als leidinggevende moet je je vooral daarvan bewust zijn.  En je moet goed kunnen aanvoelen wat er op welk moment nodig is. Je moet afwegingen maken. Wat is jouw eigen positie, waar staan we als organisatie, wat hebben we te doen, wat zou hier helpend kunnen zijn? En wat niet? Dat alles komt in deze leergang voorbij.”

 

En, hoe bevalt jouw deelname tot nu toe?
“Positief. Inmiddels ben ik in een nieuwe rol als bestuurder bij een grote organisatie gestart en doe ik weer een strategie traject. Ik heb daar meer mensen om me heen en kan daardoor beter in mijn rol als bestuurder blijven. De leergang heeft me veel inzichten over mijn rol en praktische handvatten gegeven die ik direct kan toepassen. We zitten in een hectische tijd met dat strategie traject, het gaat allemaal snel en de leergang heeft mij enorm geholpen om heel rustig en gefocust te blijven. Om mijn rol daarin goed te kunnen pakken. Ik help anderen met de verkregen info op weg en ik probeer de juiste vragen te stellen, zodat ze met een andere blik weer verder kunnen. Het is heel waardevol, en vooral ook behulpzaam voor mij in deze nieuwe rol.”

Wat maakt deze leergang voor jou inspirerend?
“De brede kijk naar transformerend leiderschap. Uit elke spreker haal ik wel iets wat ik kan gebruiken of waar ik iemand mee op weg kan helpen. Het maakt mij keer op keer weer bewust van de stappen die ik moet zetten. Leiders, of mensen in leidinggevende rollen zijn volgens mij continu bezig met het schakelen op ontwikkelingen binnen en buiten de eigen organisatie. Ik ook. En die ontwikkelingen gaan steeds sneller en zijn impactvoller. Je kunt ze niet negeren en dat stelt echt andere eisen aan je rol als leidinggevende. Het is zoeken naar een balans tussen enerzijds een wenkend perspectief bieden waar mensen voor willen gaan en tegelijkertijd richting geven, terwijl je weet dat het pad is niet rechtdoor. We gaan op ontdekkingsreis en we gaan stapjes zetten. En gedurende het proces steken we er een peilstok in, hoe staan we ervoor? Dat vraagt een heel andere rol en aansturing, maar ook bewustzijn van jouw plek in de organisatie. En hoe doe je dat dan? Je moet andere balansen zoeken en dat vind ik wel heel mooi in deze leergang. Alle niveaus komen langs: van waardegedreven strategisch tot tactisch operationeel leiderschap. Je netwerk, maar ook jij als persoon en jouw persoon als leider in het geheel.”

Welke elementen zijn jou het meest bijgebleven?
“Uit veel sessies heb ik (praktische) elementen meegenomen die passen bij mijn rol en interesses. De bijeenkomst met drs. Diana Monissen over effectief en waardegedreven leiderschap bijvoorbeeld. Als je richting of leiding wil geven, is dat voor mij heel erg belangrijk. Ook drs. Ivo Brughmans, die je bewust maakt van dat je uit uitersten moet blijven, maar juist daarbinnen moet gaan laveren. Maar ook de sessies over dynamische oordeelsvorming, Lean processen, Strategisch Leiderschap en Secure Base Leiderschap hebben mij hele mooie andere inzichten gegeven, die ik op verschillende manieren kan gebruiken. Of die ik aan anderen kan meegeven om te gebruiken. Persoonlijk inspireerde de sessie van prof. Wil Derkse mij. In de kern heeft hij zo’n mooi verhaal en voor mij kwam alles daar samen. Hij gaf mij prachtige lessen over mijn rol als leider die ik nu nog steeds bij me heb.”

Hoe heb je de dynamiek van de groep ervaren?
“Dat is het bijzondere van een Avicenna Leergang! Het gaat niet alleen over de inspirerende docenten die je ontmoet, en het mooie palet aan inzichten en ideeën, maar ook over leren met de groep. Je trekt langere tijd met deze groep mededeelnemers op, waardoor je ook in de groep iets voor elkaar kunt betekenen. Daar leer ik ook wel heel erg van. Iedereen zit op een andere positie in zijn of haar organisatie, en is met eigen projecten bezig in verschillende fasen.  Als ik iemand anders dan iets hoor vertellen, hoor ik vaak iets herkenbaars. Iets waar ik wat mee kan, iets wat ik ook kan proberen of waarbij ik de ander juist kan helpen. Je kunt altijd leren van een ander en zijn casussen.”

Meer weten over de Leergang Transformerend Leiderschap? Kijk dan hier!