U bevindt zich hier: Home » STAP-subsidie opleiding leiderschap

STAP-budget voor scholing en ontwikkeling

Wil jij jouw positie op de arbeidsmarkt verbeteren door het volgen van een opleiding? Door je om of bij te scholen? Werkenden en werkzoekenden kunnen vanaf 1 maart 2022 een STAP-budget van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Je kunt deze subsidie gebruiken voor het volgen van een training, cursus of opleiding bij Avicenna Academie voor Leiderschap en de Academie voor Toezichthouders.

Het eerstvolgende tijdvak om STAP subsidie aan te vragen gaat in op dinsdag 1 november.

De opleiding van jouw keuze moet dan vervolgens starten 4 weken na jouw aanvraag, maar wel binnen 3 maanden na afloop van het betreffende tijdvak. Voor dit tijdvak geldt dus dat je opleiding uiterlijk in maart 2023 moet starten. 

 

Voor welke Avicenna opleidingen kun je je aanmelden met een STAP-budget?

Onderstaande opleidingen kunnen worden gevolgd met het STAP-budget. Dit zijn Avicenna leergangen, maar ook opleidingen vanuit de Academie voor toezichthouders.

Avicenna Leergang

Tijdens dit 9-daags leiderschapsprogramma, met modules in Leuven, Doetinchem en Zeist, investeer je in authentiek leiderschap en inspirerend gedrag.

Leiderschap door Creatie

Met dit 9-daags executive traject investeren deelnemers in het creatief en ondernemend vermogen van leiderschap, zodat ze in staat zijn om de eigen organisatie te inspireren om in hun netwerk 'leading' te zijn.

Strategie Mastercourse

6-daagse leergang waar je investeert in de (verdere) ontwikkeling van je strategisch vermogen én in de vaardigheid medewerkers optimaal te betrekken bij de ontwikkeling van de organisatie.

Leiderschap Practicum Utrecht

6-daags Leiderschap Practicum in Utrecht, waarbij de focus ligt op authenticiteit, gedrevenheid, lichaamstaal en performance.

Leiderschap Practicum Maastricht

6-daags Leiderschap Practicum op de Toneelacademie in Maastricht, waarbij de focus ligt op authenticiteit, incasseren, anticiperen en improviseren.

Leiderschap Practicum Terschelling

6-daags Leiderschap Practicum op Terschelling, waarbij de focus ligt op authenticiteit, bewustwording, lichaamstaal, presentie- én presentatiekracht.

Leergang voor toezichthouders

State-of-the-art ontwikkeltraject voor aankomende toezichthouders en commissarissen. Deze leergang, in samenwerking met Executive Search Bureau Maes & Lunau, duurt circa 9 maanden.

Advanced Leergang voor Toezichthouders

Leergang voor ervaren toezichthouders, bestaande uit 3 masterclasses langs de thema’s: maatschappelijke misse, cultuur & gedrag en het morele kompas.

Leergang voor bestuurders

Exclusieve leergang voor bestuurders die wezenlijk verschil willen maken met hun bestuursstijl. De leergang behandelt integraal het (leren) besturen van de dynamische context, waarin verschillende belangen spelen.

Opleidingen NVTZ Academie

Diverse branchespecifieke opleidingen voor toezichthouders in Zorg en Welzijn. Ook algemene thema's op het gebied van toezichthouden komen voorbij.

Opleidingen VTW Academie

Diverse branchespecifieke opleidingen voor commissarissen in woningcorporaties. Ook algemene thema's op het gebied van toezichthouden komen voorbij.

Opleidingen VTOI-NVTK Academie

Diverse branchespecifieke opleidingen voor toezichthouders in onderwijs en kinderopvang. Ook algemene thema's op het gebied van toezichthouden komen voorbij.

Het STAP-budget

Het STAP-budget is een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling. Tot 1 januari 2022 was het voor werkenden en werkzoekenden mogelijk om bij de aangifte inkomstenbelasting scholingskosten af te trekken. Sinds 1 januari zijn deze kosten niet meer aftrekbaar.

De overheid wil dat mensen met het STAP-budget zelf kunt kiezen voor het volgen van een opleiding of cursus. Ook als je bijvoorbeeld te weinig geld hebt om (bij)scholing te volgen. Daarom vervangt het STAP-budget de fiscale aftrek scholingskosten.

Op 1 maart start het eerste tijdvak om je aanvraag te doen. Daarna start elke 2 maanden een nieuwe aanvraagperiode. Is het budget in deze periode op? Probeer het dan opnieuw in een volgende periode. Is jouw aanvraag goedgekeurd? Dan maakt UWV het geld over naar Avicenna en kun jij je opleiding volgen.

Voorwaarden STAP-budget

Het STAP-budget is in het leven geroepen voor iedere werkende of werkzoekende, die zich wil laten om- of bijscholen. Wil je gebruik maken van deze subsidie, dan kun je via de deze website een aanvraag doen. Aan een aanvraag zijn enkele voorwaarden gebonden. De meest belangrijke is dat de opleiding die je wilt volgen, opgenomen is in het scholingsregister van DUO. Dat is bij de opleidingen en leergangen van Avicenna en de Academie voor toezichthouders het geval. Twijfel je, of wil je een opleiding doen die niet in het register staat, neem dan even contact met ons op. Ook moet je 18 jaar of ouder zijn en geen AOW ontvangen.

Op de website van de Rijksoverheid is meer informatie te vinden over deze STAP-regeling.

Hoe kun je aan aanvraag doen en gebruiken bij Avicenna?

Je kunt het STAP-budget aanvragen bij het UWV. Hiervoor heb je een STAP-aanmeldbewijs nodig, die je van ons ontvangt wanneer je je inschrijft voor één van de opleidingen die in aanmerking komt voor subsidie. Na goedkeuring maakt het UWV het bedrag van € 1.000,- over naar Avicenna. Bedragen de deelnamekosten van jouw opleiding meer dan € 1.000,-, dan betaal jij of bijvoorbeeld je werkgever de rest bij. Wanneer je een STAP-budget toegekend krijgt, verwacht het UWV dat je er alles aan doet om de scholing af te ronden. Een scholing is (succesvol) afgerond als je een certificaat of diploma hebt behaald of als je meer dan 80% van de scholing hebt bijgewoond.

Meer weten?

Heb je nog vragen over het STAP-budget? Bekijk de veelgestelde vragen op de website van het UWV. Kun je daar het antwoord op jouw vraag niet vinden? Of wil je meer weten over welke opleidingen in aanmerking komen? Neem dan contact met ons op via 0570 – 760000 voor Avicenna, of 0570 – 760006 voor de Academie voor Toezichthouders en Commissarissen.