“Samenwerken: een last of een lust?”
Kerndocent Marijke Spanjersberg over de driedaagse Topcourse ‘systemisch leiderschap’
Haar bijdrage in Avicennaprogramma’s wordt steeds hoog gewaardeerd: hoe kun je een team of organisatie in zijn kracht zetten? Wat vraagt dat van je leiderschap? Eind dit jaar start Avicenna, specifiek voor alumni, de driedaagse Topcourse ‘Systemisch Leiderschap‘ over de rol van leiders in vitale samenwerkingsverbanden. Marijke Spanjersberg, expert en docent op het gebied van ‘systemisch leiderschap’ over dit nieuwe Avicennaprogramma.
Marijke, wat is de essentie van ‘Systemisch Leiderschap’?
Organisaties zijn vaak verdeeld volgens afdelingen, staven, functies, producten of diensten. Als het ergens in zo’n organisatie even tegen zit, zetten we bij voorkeur de tanden op elkaar, tonen wilskracht en werken hard om dat probleem op te lossen. Maar we zouden beter eens goed uit moeten zoomen. Dan komt de fundamentele dynamiek in de organisatie in beeld en blijkt bijvoorbeeld dat sommige vraagstukken hardnekkig terug blijven keren. Nog harder werken is niet de voor de hand liggende oplossing. Beter is het om overkoepelend te kijken naar de eigen rol als leider in de samenhang van het systeem. Maar dat zijn we niet gewend. We hebben er zelfs vrijwel geen taal voor. Dat verandert na het volgen van deze course. Deelnemers leren kijken door een systemische bril en gaan inzien hoe vitale systemen werken.
Wat is de waarde van ‘Systemisch Leiderschap’ voor Avicenna-alumni?
Iedereen is tijdens studie en werk getraind in het uiteenrafelen van de wereld om ons heen. Er komen steeds meer deelspecialisten die alles weten van details. Maar samenwerken hebben we juist niet goed geleerd. Met de complexiteit van menselijke relatienetwerken hebben we nauwelijks geoefend. We kijken wel naar mensen, maar niet in termen van onderlinge relaties. Terwijl daar nou juist, vaak onder de oppervlakte, de dynamiek huist waarmee organisaties/systemen wel of niet succesvol worden. Opmerkzame leiders die snappen hoe deze systemen werken en wat hun eigen rol daarin is, richten zich primair op de geheimen van goede samenwerking.
Hoe past deze topcourse in het Avicenna-motto ‘Ontketen Talent’?
Leiders die sturen vanuit systemisch denken laten details los en bemoeien zich met veel dingen niet. Zij zien in dat vitaliteit ruimte nodig heeft. Zij realiseren zich óók dat er soms een periode van chaos ontstaat, die zich altijd herstelt. Dat beheersing en controle illusies zijn, weten ze als geen ander. In zo’n klimaat kan talent letterlijk ontketenen.
Meer weten over de Topcourse ‘Systemisch Leiderschap’?
Download dan onze brochure.