U bevindt zich hier: Home » Parijse module over inclusief leiderschap

Parijse module over inclusief leiderschap

Geplaatst op 31 januari 2020

Op dinsdag 10 maart start de Parijse module van de International Avicenna Course. Kernthema van dit programma is leiderschap en inclusie. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat bepaalde groepen en minderheden worden ingesloten in de samenleving op basis van gelijkwaardigheid? In Frankrijk momenteel een zeer actueel thema, dat natuurlijk ook in ons eigen land een issue is. Twee Nederlandse topsprekers laten tijdens deze module ieder een ander licht schijnen op ‘inclusie’.

Air France KLM Vice-President Paul Terstegge, al jarenlang woonachtig in Frankrijk, vertelt over zijn manier van leiding geven in een land als Frankrijk, en voor een megaconcern als KLM. Wat kenmerkt een leider in Frankrijk? Wat merkt hij van de druk tot inclusie en hoe gaat hij daarmee om? Hoe houdt hij rekening met de cultuurverschillen die hij tegen komt? Vanuit zijn eigen visie en ervaring vertelt Paul over wat wij van de Franse manier van werken kunnen leren, maar ook wat we vooral niet moeten doen.

Wilfred de Bruijne heeft aan den lijve ondervonden wat inclusie, of eigenlijk het gebrek eraan, kan betekenen. Wilfred is een Nederlandse Parijzenaar, die ernstig werd mishandeld nadat hij arm in arm met zijn vriend over straat liep. Hij postte een foto van zijn gehavende gezicht op facebook, die al snel de hele wereld over ging. In de dagen erna werd hij in Frankrijk het symbool van de strijd tegen homohaat. In een zeer persoonlijk verhaal vertelt hij over wat deze situatie met hem heeft gedaan en hoe hij tegenover thema’s als werkeloosheid en grote politieke verdeeldheid in Parijs staat.