Over Steven de Waal

Dr. Steven de Waal is oprichter en voorzitter van de Denktank Public SPACE (een van de eerste private, onafhankelijke denktanks in Nederland), met als missie het bevorderen van actief burgerschap en maatschappelijk ondernemerschap. Daarnaast is hij o.a. Voorzitter Raad van Toezicht van ROC Midden Nederland, Voorzitter Mediaraad van RTV Utrecht en Voorzitter Programma Commissie van Ella Vogelaar Academie voor Gemeenschapskracht.

“When the going gets tough, the tough get going”, is een motto dat Steven al zijn hele leven koestert.
“Al als strategie- adviseur, maar ook later als bestuursvoorzitter of voorzitter van RvT/RvC, ik heb altijd graag organisaties op sleeptouw genomen of door moeilijke tijden geloodst. Ik houd ervan te koersen richting nieuwe strategische doelen en ga daarbij toekomstige uitdagingen en verantwoordelijkheid niet uit de weg.”

Steven bestudeert graag maatschappelijke verandering en innovatie, en deelt met plezier zijn visie op strategie en toekomst:
• als auteur en gast-auteur van inspirerende boeken en artikelen
• als keynote speaker op nationale en internationale congressen
• als boardroom adviseur
• als voorzitter en social entrepreneur
• als concept bedenker rond maatschappelijke en strategische trends.

Thema’s en expertises van Steven

Steven is expert op het gebied van strategie en leiderschap in het algemeen en strategische ontwikkelingen in de publieke dienstverlening in de nieuwe verhoudingen tussen overheid, burgers en aanbieders in binnen- en buitenland in het bijzonder. Hij introduceerde het concept en gedachtegoed van maatschappelijk ondernemerschap (1994) en maatschappelijke onderneming (2000). Hij is in 2014 gepromoveerd op ‘The Value(s) of Civil Leaders’. Zijn meest recente boek, ‘Het zal mijn zorg zijn; 7 routes naar een gezond zorgstelsel’ (verkrijgbaar in alle (online) boekhandels) is geheel gericht op de gezondheidszorg en vooral de vele al zichtbare civil leaders die de noodzakelijke vernieuwing nu al vormgeven. Het boek krijgt een brede en enthousiaste ontvangst in de sector zelf op alle niveaus, vanwege die inspirerende boodschap en tegelijk zeer herkenbare voorbeelden.

In welke Avicenna programma’s kom je Steven tegen?

Strategie Mastercourse

Leergang voor Toezichthouders en Commissarissen

Ook verzorgt Steven bijdragen bij o.a. de NVTZ Academie (de Vereniging voor Toezichthouders in Zorg & Welzijn) en de VTOI-NVTK academie (de Vereniging voor Toezichthouders voor Onderwijs en Kinderopvang (VTOI-NVTK)), waarvoor Avicenna optreedt als regiepartner om toezichthouders en commissarissen op te leiden opdat zij hun kennis en vaardigheden continue actueel houden.

Wat valt je op als je een bijdrage voor Avicenna verzorgt?

“Het is vaak een zeer ervaren en tegelijk zeer betrokken en gretig gezelschap. Het lastige uit educatief oogpunt is dat het tegelijk vaak succesvolle mensen zijn in hun carrière en maatschappelijke positie. Die geslaagde ervaringen moeten dan ook uitgangspunt zijn, terwijl ik hen toch ook probeer mee te nemen in nieuwe concepten, nieuwe frames en nieuwe uitdagingen. Levert altijd rijke gesprekken op, die mij ook weer veel leren en verder inspireren.”

Publicaties van Steven

Boeken

Artikelen

Audiovisuele publicaties

Je vindt Steven de Waal ook op Youtube.