U bevindt zich hier: Home » Machteloze kennis?

Machteloze kennis?

Geplaatst op 26 oktober 2018

Door drs. Chris Giebels

Volgende week start aan de elite-universiteit Yale ons vijfdaags Amerikaanse leiderschapsprogramma. Yale is prachtig, lijkt op zowel Oxford als Cambridge tegelijkertijd. Ziet er net zo oud uit, maar is natuurlijk honderden jaren jonger.

In Yale zijn talrijke Amerikaanse presidenten ooit opgeleid. Het is de intellectuele broedplaats van de Verenigde Staten. Nergens was men zo geschokt over de verkiezingsoverwinning van Donald Trump als juist hier. Een president die alles verwerpt waar Yale voor staat: beschaving, wetenschap, doordachtheid, matiging, feiten…. Eerst dacht men hier dat het om een ‘ongelukje’ ging, maar nu houdt men er ernstig rekening mee dat Trump herkozen wordt. En men weet zich er geen raad mee.

Onze docenten zijn wetenschappelijke grootheden als de beroemde historicus Paul Kennedy, de juriste Amy Chua, de sociaal-psycholoog  Kenneth Gergen. Mensen die door een man als Trump geminacht worden. Omdat hij weinig opheeft met dit soort briljante academici.

Om het fenomeen Trump te verklaren, hebben we nu twee ‘nieuwelingen’ aan ons docentencorps in Yale toegevoegd die, anders dan de meeste Yale-hoogleraren, wel doorgronden hoe een demagoog als Trump kon opkomen. Twee docenten, Nancy Loitz en Beverly Gage, die snappen waarom kiezers klaarblijkelijk eerder voor ‘sentimenten’ dan voor ‘argumenten’ gaan.

Ik hoop dat we er veel van ‘leren’.