U bevindt zich hier: Home » Leiderschap, wie maakt het verschil?

Leiderschap, wie maakt het verschil?

Geplaatst op 12 september 2019

Pretoria - Avicenna Academie voor Leiderschap

Begin september heeft de WorldClass Module Zuid-Afrika plaatsgevonden. Bestuurders, werkzaam in verschillende maatschappelijke sectoren, namen deel aan deze week. Centraal stond de opbouw van de samenleving en het leiderschap dat daarvoor nodig is.

De bijdragen van de inspirerende docenten en social entrepreneurs (Ashoka Fellows) gaven aanleiding om aspecten van het eigen leiderschap, de opbouw en misschien wel nog meer het in balans houden van de samenleving, onderling te bespreken. Ook kwamen vele nieuwe perspectieven aan de orde. Onder andere de link naar de trauma’s in het land,  de leiders zelf en de vertaling daarvan naar onze eigen situatie. Als voorbeeld werd de dramatische situatie in Groningen genoemd. Hoe gaan wij hiermee om en wat kunnen we leren van Zuid-Afrikaanse leiders?

O.a. de daar ontwikkelde methode Deep Democracy kreeg vol de aandacht. De leider van de grootste oppositiepartij Democratic Alliance, Mmusi Maimane, gaf een inkijk in de samenleving en de immense uitdagingen waar zijn partij in Zuid-Afrika voor staat. De omgang met de vele etniciteiten en projecten die tot doel hebben verbindingen te leggen en te onderhouden.

Het vermogen tot verbinden, inleven en ‘presentie’ waren kernwoorden ten aanzien van leiderschap, die telkens terugkwamen. Als er in één land duidelijk wordt dat de samenleving zich ook maar zó negatief kan ontwikkelen, waarbij je als leider bewust wordt dat je je enorm moet blijven inzetten, dan is dat wel in Zuid Afrika. De module was inspirerend en confronterend, gaf nieuwe perspectieven en daarmee ook een flinke ‘wake up’. Oftewel: een echte Avicenna WorldClass Module.