U bevindt zich hier: Home » “Leiderschap is geen overbodige luxe in ziekenhuizen”

“Leiderschap is geen overbodige luxe in ziekenhuizen”

Geplaatst op 1 augustus 2018

kerndocent Frans Kuijpers over de Topcourse ‘Medisch Leiderschap’

Hoe kun je bezield leiding geven? Met het oog op degenen voor wie het allemaal bedoeld is: de patiënt? Dat is het centrale thema van de driedaagse Topcourse ‘Medisch Leiderschap’. Het programma biedt deelnemers een unieke kans zich te verdiepen in organisatorische, strategische, financiële en leidinggevende kennis en vaardigheden binnen de zorgsector. Kerndocent prof. Frans Kuijpers is één van de grondleggers van deze course die inmiddels met veel succes is uitgevoerd in talrijke ziekenhuizen, zoals in UMC Radboud, het Jeroen Bosch ziekenhuis, het OLVG, LUMC en MUMC.


Frans, wat is de essentie van ‘Medisch Leiderschap’?

“De beste behandeling is niet per definitie gebaseerd op het beste medische product, maar op de juiste verstandhouding met patiënten en medewerkers. Medisch leiderschap is daarom vooral succesvol als leiding wordt gegeven aan het proces van dienstverlening aan de patiënt. Dit patiëntgericht denken en doen synchroniseert de organisatie-strategie én het dienstverlenende gedrag van de leidinggevenden en hun medewerkers. Het brengt een verregaande vorm van samenwerking tussen de diverse disciplines in een medisch centrum tot stand, steeds gericht op het welzijn van de patiënt.”


Wat is de waarde van ‘Medisch Leiderschap’?

“We hebben deze course al vele malen in-company gegeven en steeds ontstaat tijdens en na de cursus een vorm van ontspanning in het medisch leiderschap die ongekend is. Die ontspanning komt tot stand als men inziet aan welke ongeschreven en vaak onbewuste, maar vaak contraproductieve omgangsvormen in het ziekenhuis wordt gehoorzaamd. Artsen zien daarbij in dat een patiënt zich altijd beter kan gaan voelen, ook zonder dat er steeds een optimaal medisch product voorhanden is. Leidinggevenden in een medisch centrum ervaren dat een team beter gaat functioneren als medewerkers meer open opdrachten krijgen, iets dat tijdens de cursus bijvoorbeeld in de aanpak van de jonge regisseur Shariff Korver wordt geoefend.”


Hoe past deze Topcourse in het Avicenna-motto ‘Ontketen Talent’?

“Een orkest zonder dirigent kan gemakkelijk vervallen in kakofonie. Mèt de dirigent ontstaat harmonie, mits de persoon op de bok de verleiding kan weerstaan de instrumenten zelf te willen bespelen. In de voetbalsport wint niet per definitie de club met de beste voetballers, maar veel eerder het team met goede spelers. Medisch leiderschap op basis van het nieuwe, in deze course aangereikte inzicht ontketent volgens dezelfde principes het leiderschapstalent van de leidinggevende en geeft tegelijkertijd een sterke impuls aan de teamvorming in zijn of haar deel-organisatie.”

 

Meer weten over de Topcourse ‘Medisch Leiderschap’?
Download dan onze brochure.