ADVANCED LEERGANG VOOR TOEZICHTHOUDERS

De diepere lagen van Goed Bestuur

ADVANCED LEERGANG VOOR TOEZICHTHOUDERS

25 januari 2023

Een inspirerende reis voor de ervaren toezichthouder langs de thema’s:

 • maatschappelijke missie
 • cultuur & gedrag
 • het morele kompas

De drie bovengenoemde onderwerpen zijn te vinden in  codes voor toezicht voor maatschappelijke organisaties. Ze worden vaak breed onderschreven, maar vinden in de praktijk moeilijk een bewuste vertaling. Een gerichte aandacht voor deze thema’s draagt, blijkt uit ervaring, nadrukkelijk bij aan de inspiratie van bestuur én toezicht. Juist de ervaren toezichthouder is daarom de doelgroep voor deze advanced leergang over goed bestuur.

In deze leergang, bestaande uit drie masterclasses, concretiseren we wat jouw eigen opvattingen over goed toezicht zijn en deze vertalen we naar de praktijk. We dagen uit om de eigen blinde vlekken op te zoeken en de comfortzone te verlaten. We bespreken mogelijkheden om binnen de hele RvT/RvC de diepere lagen van goed bestuur onder de aandacht te brengen en de drijfveren onder de dynamiek in de boardroom inzichtelijker te maken. Voorafgaand aan deelname aan dit programma vindt een persoonlijke kennismaking met elke kandidaat plaats.

Avicenna organiseert deze leergang in nauwe samenwerking met Governance Support.

Op 25 januari 2023 start een nieuwe editie van deze leergang. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op. 

25 januari 2023
  Nederlands

Modules Bekijk programma

 • Masterclass 1: de maatschappelijke missie
 • Masterclass 2: gedrag & cultuur
 • Masterclass 3: het morele kompas

Doelgroep

De ervaren toezichthouder en commissaris, die de inspirerende toezichthoudende rol zo goed mogelijk wil vervullen.


Kosten

€ 2.450,- inclusief kosten voor accommodatie en catering. Btw is niet van toepassing.

Onze Adviseur Leiderschapsvorming kan je helpen met het maken van je juiste keuze. Meer weten?
Avicenna Academie voor Leiderschap - de maatschappelijke missie - Advanced leergang toezichthouden

Masterclass 1: de maatschappelijke missie

Midden Nederland: 25 januari 2023 van 14.30 uur - 20.30 uur (inclusief diner)

In deze eerste masterclass staat de organisatie in de samenleving centraal. In organisaties die opereren in maatschappelijke sectoren, zoals de zorg, het onderwijs en de volkshuisvesting, is de toezichthouder veelal ook de rentmeester van de maatschappelijke missie. Wat betekent dat voor de ambitie? De actuele uitdagingen – en kritischere en mondigere burgers – maken dat nieuwe spirit welkom is om de maatschappelijke missie te versterken. Maar hoe smal of hoe breed is die missie? Beperkt zich het rentmeesterschap tot aan de poorten van de organisatie? Laat de dynamiek in de sector een eigen keuze toe en waar ligt de grens? Welk handelingsrepertoire is er beschikbaar om verandering te realiseren?

 

Avicenna Academie voor Leiderschap - gedrag en cultuur - Advanced leergang toezichthouden

Masterclass 2: gedrag & cultuur

Midden Nederland: 9 februari 2023 van 14.30 uur - 20.30 uur (inclusief diner)

De tweede masterclass in deze leergang gaat over de samenwerkende groep m.b.t. de governance. Gedrag kan een uiting zijn van de waarden die geleefd worden. Hoe voorbeeldig is de voorbeeldrol? Brengt men de waarden tot leven waar de organisatie voor zegt te staan? Zijn cultuur en gedrag thema’s die vooral actueel worden als er iets ‘gecorrigeerd’ moet worden? Besproken wordt hoe de driehoek zingeving – waarden – talent eraan bijdraagt dat de diepere lagen van goed bestuur concreet en merkbaar worden. Er wordt tevens aandacht besteed aan de spanning die kan ontstaan door een “ongemakkelijke waarheid”. Deelnemers worden in deze masterclass gestimuleerd om hun repertoire aan gedrag, methodieken en interventies te verbreden, als leiders van de organisatie met passie de rol te nemen die het verschil maakt.

Avicenna Academie voor Leiderschap - het morele kompas - Advanced leergang toezichthouden

Masterclass 3: het morele kompas

Midden Nederland: 22 februari 2023 van 14.30 uur - 20.30 uur (inclusief diner)

De derde en laatste masterclass betreft de individuele toezichthouder, de toezichthouder als persoon. Het toezichthouden op het morele gehalte van de organisatie als waardengemeenschap stelt eisen aan het eigen morele kompas. Integriteit is één van de vele deugden die daarbij aan de orde zijn. Deugden zijn kenmerken van de persoon als
bekleder van een functie. In deze masterclass bespreken wat dat voor consequenties heeft. Het denken over ethiek dateert al uit de oudheid. Is er niet veel meer te leren wat ook in onze huidige dilemma’s een goede oriëntatie biedt? Met aansprekende casuïstiek geven we de abstracte volmaaktheid handen en voeten in de werkelijkheid en dynamiek van de bestuurskamer.

In deze leergang ontmoet je vermaarde topdocenten. Uiteraard is het mogelijk dat in een specifieke editie niet alle hieronder genoemde namen aanwezig zijn. Wij zullen altijd zorgen voor gelijkwaardige vervangers en een impactvol programma.

dr. Pieter Wijnsma

consultant en coach. Expertise: vraagstukken in de boardroom
Avicenna Academie voor Leiderschap - drs. Hildegard Pelzer

Hildegard Pelzer

Boardroom consultant, directeur Governance Support. Ze adviseert over uiteenlopende governancevraagstukken.
Avicenna Academie voor Leiderschap - Monika Milz

Monika Milz MBA

Boardroom consultant, coach. Expertise als docent op het gebied van 'de werkgeversrol van de toezichthouder'
Bekijk alle ervaringen

Mocht je in gesprek willen gaan met een oud-deelnemer, dan brengen we je graag in contact met één van onze alumni.

Alle brochures hebben wij verzameld op onze downloadpagina.

Brochure downloaden

Meer informatie over inschrijven voor de Avicenna Leergang is te vinden op onze speciale inschrijfpagina. Hier vind je ook het formulier om je direct aan te melden.

Inschrijven

Het deelnamebedrag voor deze leergang met drie masterclasses is € 2.450,-. Dit bedrag is inclusief kosten voor studiemateriaal, accommodatie en catering. Btw is niet van toepassing.

Bij onze leergangen maken wij gebruik van een hybride werkvorm: de fysieke bijeenkomsten en modules combineren we met een online leeromgeving. De inhoud van deze online leeromgeving is persoonlijk en afgestemd op jouw leertraject, zowel bij open als incompany programma’s. Je vindt hier alle documenten, opdrachten en (eventuele) online seminars die jij nodig hebt om jouw leertraject succesvol te doorlopen. Met deze omgeving helpen we je om het maximale uit de modules te halen en heb je tevens de mogelijkheid jouw kennis te verdiepen.

Meer weten over deze leeromgeving? Kijk dan hier.

Contact of vragen?

Heb je een vraag of wil je meer weten over deze leergang? Neem contact op met onze Adviseur Leiderschapsvorming Marjo Jansen. Zij helpt je graag bij het maken van de juiste keuze. Het is natuurlijk ook mogelijk onderstaand formulier in te vullen. Marjo neemt binnen twee werkdagen contact op.

Bekijk ook onze andere leergangen

 • INTERNATIONAL AVICENNA COURSE

  Leiderschap in Europa

 • LEIDERSCHAP DOOR CREATIE

  De kracht van innovatie en netwerken

 • STRATEGIE MASTERCOURSE

  Strategisch leiderschap

 • AVICENNA WORLDCLASS

  Module Pretoria

 • FUTURE LEADERS

  Ontwikkel je op tijd!

 • LEERGANG VOOR BESTUURDERS

  De kunst en kunde van besturen in uitdagende, maatschappelijk dynamische context

 • LEERGANG VOOR TOEZICHTHOUDERS / COMMISSARISSEN

  Executive programma voor de aankomende toezichthouder

 • AL ONZE LEERGANGEN

  Overzichtspagina