U bevindt zich hier: Home » Leadership for Society – actief bouwen aan de samenleving

Leadership for Society – actief bouwen aan de samenleving

Geplaatst op 7 januari 2020

Moderator mr. Rolien van Dijk over de unieke van de leergang Leadership for Society

Op 15 april 2020 start een nieuwe editie van de leergang Leadership for Society. Een programma vol ontmoetingen die prikkelen, die praktisch bijspijkeren en inspireren. De leergang is erop gericht om deelnemers meer inzicht te geven in de grote maatschappelijke dilemma’s, opgaven en uitdagingen voor organisaties en leiders in het publieke domein. Hoe vind je een weg in de vele, soms schijnbaar tegengestelde belangen? Hoe geef je daar richting aan? Welk kompas kun je gebruiken? Hoe neem je je mensen mee?

Moderator van deze editie is mr. Rolien van Dijk. Wat is voor haar de kern van dit leiderschapsprogramma?

‘Leiding geven in de publieke sector is onder meer werken met vraagstukken die zeer complex zijn. Zo complex dat individuele burgers of bedrijven daar niet zelf uitkomen. Er is geen makkelijke uitgestippelde route naar een blijvende oplossing, maar je hebt te maken met zeer uiteenlopende belangen in een snel veranderende werkelijkheid. De leergang Leadership for Society brengt leiders bijeen die met elkaar willen leren over publieke vraagstukken van vandaag en morgen. Het programma is uitdagend op verschillende niveaus: intellectueel, persoonlijk en gericht op handelen als leider. We reizen van de Europese hoofdstad Brussel naar de bakermat van de parlementaire democratie in Zwolle en eindigen in hofstad Den Haag. In elke module komen hoofd, hart en handen aan bod in een gevarieerd programma. Als moderator en docent van dit programma zie ik hoe groot het effect van de docenten en de deelnemers op elkaar is. Het gaat over kennis van de wereld en over jouw eigen leiderschap. Over (samen)werken met tegengestelde belangen en handelen vanuit (herkenbare) waarden. Over vormgeven van de toekomst en over plezier met elkaar!’

Leadership for Society is een 10-daags programma met drie modules. Na de eerste en tweede module is een intervisiebijeenkomst opgenomen, waar deelnemers met elkaar, en met Rolien van Dijk, kunnen reflecteren op hun eigen leiderschap en context. Gedurende het programma ontmoeten we onder meer vm. ombudsman prof. Alex Brenninkmeijer, vermaard Europees ‘opinion leader’ prof. Jonathan Holslag, groepsdynamica-expert dr. Marijke Spanjersberg en machtsdeskundige prof. Oscar David.