U bevindt zich hier: Home » Kansrijke leiderschapslessen uit Parijs

Kansrijke leiderschapslessen uit Parijs

Geplaatst op 23 oktober 2019

De rijkdom van paradoxaal leiderschap

Op dinsdag 10 maart 2020 start de Parijse module van de International Avicenna Course. In deze module staat Leiderschap en inclusie als kernthema centraal. Wat kunnen wij leren van het paradoxale leiderschap in Parijs en hoe kunnen we dit vertalen naar onze eigen samenleving?

Parijs is altijd al een stad van tegenstellingen en sluimerende onrust geweest. Aan de ene kant vormt het Quartier Latin in de bin­nenstad het machtscentrum van het land, waar elitescholen en universiteiten als de Sorbonne de dienst uitmaken. Wie hier studeert heeft het in de Franse samenleving helemaal gemaakt. Dan beschik je over de juiste netwerken en ga je het helemaal maken in de industrie of bij de overheid. Zo was het tenminste altijd.

In de beeldvorming zijn de banlieues, de buitenwijken van Parijs, juist één grote poel van verderf met rebellerende jongeren, brandende autowrakken en vervallen huizenblokken. Toch zijn juist in deze roemruchte buitenwijken van de wereldstad Parijs talrijke bruisende initiatieven ontwikkeld en nieuwe vormen van leiderschap ontstaan.

Tijdens de Parijse module zullen we deze tweedeling onder de loep nemen. We kijken dieper naar het Franse model van leiderschap en elitevorming, maar tijdens ons bezoek aan de banlieues gaan we onderzoeken hoe men juist hier tegen leiderschap aankijk. Vormen deze banlieues inderdaad de centra van een enorm aanzwellend maatschappelijk verzet? Of komt dat uit een totaal andere hoek, die van de ‘gele hesjes’? En hoe kijken de bewoners van de buitensteden naar de binnenstad-elite?

In dit boeiende vierdaags programma worden deelnemers in staat gesteld leiders, activisten en experts te ontmoeten uit ’twee werelden’: die van de Parijse binnenstad en de banlieues; een confrontatie met paradoxen (en haar kansen en uitdagingen) die ook in de Nederlandse samenleving spelen. Leerzame ervaringen in een aanpalend Europees land die een nieuw licht werpen op je eigen context. Wat kunnen we van Parijs leren?

Begeleidende docenten zijn o.a. de terrorismedeskundige prof. Farhad Khosrokhavar, de socioloog prof. Michel Wieviorka, de Euro-Islamdeskundige prof. Nilufer Göle, sociaal-activiste Samia Hatroubi, publicist Wilfred de Bruijn.