U bevindt zich hier: Home » ‘Inspirerend leiderschap tegen de stroom in’

‘Inspirerend leiderschap tegen de stroom in’

Geplaatst op 14 maart 2019

Moreel Leiderschap is het thema van de State of Leadership op 10 mei in Utrecht. In één van de vier interactieve sessies deelt Cemil Yilmaz zijn ervaringen en inzichten met de deelnemers. Cemil is sociaal innovator, partner IZI Solutions en fractievertegenwoordiger NIDA in Den Haag. Wat is zijn visie op moreel leiderschap?

‘De meeste mensen hebben een moreel kompas, op zijn minst als een soort buikgevoel voor wat goed en fout is. Toch leven we in een tijd waarin wederzijds respect onder druk staat. Dit zie je vooral terug in de manier waarop mensen met elkaar omgaan op social media. Ik noem dat wel eens de digitale gierput van Nederland. Ook zien we dat politieke leiders zich beledigend uitlaten over groeperingen in de samenleving die hier in hun ogen niet thuishoren. We horen het en kijken ernaar, maar trekken nauwelijks onze mond hierover open.

Mede daardoor ontstaan grote maatschappelijke tegenstellingen, aangezien de 2e en 3e generatie Nederlanders met ouders die in het buitenland geboren zijn, zich steeds vaker laten gelden. Zij zien zichzelf als volwaardig Nederlander en hebben een andere kijk op hun eigen positie hier in Nederland dan hun ouders. Ze willen de norm in Nederland mede bepalen en herdefiniëren in plaats van zich ertoe te moeten verhouden.

Er zijn leiders nodig die dergelijke tegenstellingen kunnen overbruggen. Zij kunnen zich daarbij niet beroepen op wetten en voorschriften. Want de bureaucratie houdt veranderingen zelden bij en loopt dus meestal achter. Daarom is het belangrijk dat moderne leiders midden in de samenleving staan en tegen de stroom in durven gaan. Bottom-up leidinggeven. Co-creatie. Contact maken met ontevreden, boze en kritische burgers. Belangrijk is dat altijd vanuit respect te doen. Want dat roept ook weer respect op. Misschien klinkt dit vaag, maar dat is het voor mij niet. In onze organisatie IZI Solutions proberen we op deze manier met elkaar en met onze klanten om te gaan. Als een potentiële opdrachtgever niet denkt vanuit co-creatie en samenwerking en niet past bij onze uitgangspunten, dan nemen we de klus niet aan. Voor mij zijn mijn ouders daarbij een belangrijke inspiratiebron. Zij hebben hun kernwaarden in het leven laten zien, waarden die ik door probeer te geven, gewoon om mij heen, kleinschalig.’

Lees hier meer over de Avicenna lezing op 10 mei 2019 in Utrecht.
Aanmelden kan hier.