U bevindt zich hier: Home » Het ontstaan van het Avicenna fenomeen ‘sleutelverhaal’

Het ontstaan van het Avicenna fenomeen ‘sleutelverhaal’

Geplaatst op 3 oktober 2018

Drs. Chris Giebels, directeur van Avicenna, over het ontstaan van het Avicenna fenomeen ‘sleutelverhaal’, die bij de start van elke leergang op het programma staat.

Hij was een bevlogen man, Wim Koole, de toenmalige directeur van omroep IKON. Hij was docent bij ons en introduceerde ‘het sleutelverhaal’ in onze programma’s. In een sleutelverhaal beschrijf je een betekenisvolle gebeurtenis in je leven. Een keerpunt dus. 

Voor mij was het een nieuw woord waarvan ik niet wist wat ik ervan moest denken. Totdat Wim Koole zijn ‘sleutelverhaal’ een keer, in mijn bijzijn, vertelde. 

Op een goede dag (die achteraf een kwade bleek te zijn) stonden vier journalisten aan zijn bureau die voor zijn omroep, de IKON dus, een reportage wilden maken. Ze wilden daarvoor afreizen naar het door burgeroorlogen  geplaagde El Salvador. Wim Koole opperde grote bezwaren (het was daar gevaarlijk) maar de vier wisten hem met hun jeugdig enthousiasme uiteindelijk te overtuigen. 

De kranten stonden er vol van. Want niet lang daarna bereikte het schokkende bericht ons land dat Koos Koster, Jan Kuiper, Hans ter Laag en Joop Willemsen, zo heetten de vier reporters, door een moordcommando in een hinderlaag waren gelokt. 

Nederland was geschokt, Wim Koole des te meer. Hij werd overmand door schuldgevoelens. Had hij de jonge mannen niet beter moeten beschermen, vooral ook tegen zichzelf? Hij voelde zich ellendig en ging in therapie. Na een half jaar was hij nog niets opgeschoten. Totdat de psychiater tegen hem zij: ‘het is geen schuldgevoel dat jou kwelt, maar ‘overmoed’. Hoe haal je het in je hoofd dat je deze ramp had kunnen voorkomen? Je bent niet God de Vader’. 

Wim Koole is in 2009 gestorven. Maar zijn sleutelverhaal heeft vandaag een staartje gekregen. Een team van tv programma Zembla heeft de tot dusver onbekende opdrachtgever van de viervoudige moord opgespoord. Het Kwaad heeft sinds afgelopen week een naam: kolonel Reyes Mena. 

De man leeft onbekommerd in de Verenigde Staten.

Lees hier het hele verhaal van programma Zembla.