U bevindt zich hier: Home » ‘Geen handboek ethiek’

‘Geen handboek ethiek’

Geplaatst op 20 maart 2019

Moreel Leiderschap is het thema van de State of Leadership op 10 mei in Utrecht. In één van de vier interactieve sessies deelt drs. Maarten de Jong zijn ervaringen en inzichten met de deelnemers. Maarten is docent bedrijfsethiek en bestuursadviseur Integriteit & Organisatie. Wat is zijn visie op moreel leiderschap?

 

‘Moraliteit is per definitie een individuele afweging. Een handboek ethiek is er dus niet. Toch hebben de oude Grieken ons wel wat handvatten gegeven om tot een morele oordeelsvorming te komen die verder gaat dan het persoonlijke. Dat blijkt bijvoorbeeld als mensen hun morele overwegingen uitwisselen in een moreel beraad. Ik doe dat tijdens workshops en trainingen regelmatig met de deelnemers. Daar gebruik ik een zevenstappenplan bij en aan het eind komt elke groep tot een gemeenschappelijk standpunt over wat wel en wat niet integer handelen is. Door zo’n moreel beraad te voeren, worden deelnemers zich bewust van normen en waarden die men vaak intuïtief hanteert. Als collega’s in een onderneming of instelling regelmatig zo’n moreel beraad houden, kan in de organisatie een gedeeld besef van ethiek ontstaan.

Integriteit is iets anders dan moraliteit. Integriteit heeft met vertrouwen te maken en bestaat dus in de perceptie van een ander. Een organisatie kan zichzelf niet integer vinden. Dat kunnen alleen de stakeholders doen; medewerkers, leveranciers, afnemers, toezichthouders, bestuurders, etc. Zij bepalen wat de reputatie van de organisatie is. Als een bedrijf of instelling vertrouwen wekt, willen mensen er graag werken en presteert zo’n organisatie significant beter dan zogenoemde low trust companies. Het heeft dus zin om aan reputatiemanagement te doen, maar dan moet het wel kloppen. Is er een tegenstelling tussen zeggen en doen, dan loopt het vertrouwen razendsnel weg zoals we zien bij corrupte politici maar ook in het bedrijfsleven met bijvoorbeeld witwaspraktijken.’

Lees hier meer over de Avicenna lezing op 10 mei 2019 in Utrecht.
Aanmelden kan hier.