U bevindt zich hier: Home » “Durf jezelf de goede vragen te stellen”

“Durf jezelf de goede vragen te stellen”

Geplaatst op 1 augustus 2018

Oxford-professor Shaunaka Rishi Das over de kracht van de International Avicenna Course

Europa heeft een rijke traditie in leiderschap, niet in het minst door invloeden vanuit andere culturen te assimileren. In de International Avicenna Course maken de deelnemers kennis met belangrijke inspiratiebronnen voor leiderschap in Groot-Brittannië, de Benelux, Duitsland en Frankrijk. Vooral de sessies met Oxford-professor Shaunaka Rishi Das maken grote indruk. Tijdens de Britse module neemt hij de deelnemers mee op een tour door de klassieke universiteitsstad én introduceert hij bovendien het hindoe-perspectief op leiderschap.


Shaunaka, wat is je indruk van de deelnemers van de International Avicenna Course?

Voor de meeste deelnemers geldt dat ze voor het eerst kennis maken met het hindoeïstisch perspectief op leven en leiderschap. Ze leren te zien dat er vanuit het hindoeïsme niet één weg is, niet één antwoord om met levensvragen om te gaan. Hun persoonlijke, culturele aannames komen daardoor op losse schroeven te staan. Dat leidt tot intelligente vragen. Deelnemers aan deze Course nemen niks klakkeloos aan. Maar ze staan maximaal open voor nieuwe kennis. En ze maken heel snel de connectie naar de praktijk door zichzelf de vraag te stellen: wat betekent dit voor mij als leider?”


Wat leer je er zelf van?

“Ik kende de Nederlandse cultuur voorheen nauwelijks. Door met de deelnemers aan de Avicenna International Course te werken, heb ik gemerkt dat Nederlanders veel minder seculier zijn dan ik had gedacht. Religieuze en spirituele concepten zitten diep in de Nederlandse volksaard.”


Wat zou je de deelnemers gunnen?

“Educatie gaat wat mij betreft om twee dingen. Dat de deelnemers anders leren te kijken naar de wereld en op basis van hun nieuwe kennis betere beslissingen nemen. En twee, dat ze onderdeel kunnen zijn van de ware globalisatie die niet alleen economisch en politiek is georiënteerd, maar ook intellectueel de ideeën van andere culturen opneemt.”

Meer weten over de International Avicenna Course?
Download dan onze brochure.