Inspiratiesessie september

Leiderschap met duurzame impact

Door: Igor Byttebier

Avicenna Academie voor Leiderschap - Igor Byttebier

Maandag 26 september 2022
Locatie: midden van het land
17.00 uur – 20.00 uur

Leiderschap met duurzame impact

Leiders maken keuzes en nemen beslissingen. Deze beslissingen hebben veelal langdurige effecten. Veelal ook met ogenschijnlijk onvoorziene gevolgen, die duurzaamheidsprincipes tarten. Igor Byttebier, Avicenna moderator en expert op het gebied van creatie, heeft zich verdiept in dit thema met het oog op het duurzaamheidsvraagstuk. Aanleiding tot dit onderwerp was voor hem het klimaatthema en hoe moeizaam wij omgaan met aanpassing van gewoonten: individueel, als organisatie en als samenleving. Tijdens deze interactieve sessie worden we uitgenodigd ons waardenkompas te actualiseren en ons beslissingsarsenaal te optimaliseren.

Dit is al niet makkelijk omdat een meerderheid van onze beslissingen routinematig tot stand komen. Maar zelfs als we bewust willen gaan kiezen, worden we geconfronteerd met complexe thema’s, gebrek aan kwalitatieve informatie of tijd, spanning tussen ratio en gevoel, botsende waarden (bv. economie vs. ecologie), diversiteit van meningen, enz.
In deze dialoog verkennen we aan de hand van een genuanceerde creatieve methodiek hoe je zélf en je organisatie, je beslissingen in steeds verruimende cirkels tot duurzaam handelen kunt brengen.

Over Igor Byttebier

Na studies economie en een verblijf  in Japan voor de Belgische dienst voor buitenlandse handel was Igor enkele jaren actief in de bank- en textielsector. Hij werd creativiteitstrainer en -consultant toen hij in 1991 ging samenwerken met het COCD, één van de gerenommeerde instituten op het gebied van opleiding in creativiteit in Europa. Hij voerde opdrachten uit in 19 landen en in de meest diverse sectoren.

In 2003 schreef hij de bestseller ‘Creativiteit Hoe?Zo!’, nog steeds het standaardwerk (20ste druk) op dit gebied in Nederland en België. Dit boek werd later de basis voor de Engelstalige uitgave ‘Creativity in business’, dat ook vertaald is in het Italiaans, Hongaars en Roemeens. Hij was medeoprichter van new shoes today (2005-2015), een consultingnetwerk dat zich op diverse manieren profileerde ‘on the road to creation, innovation and change’. Hij begeleidde er klanten in visie-ontwikkeling op strategisch en innovatiegebied.

De laatste jaren heeft hij zich gespecialiseerd in procesbegeleiding van radicale vernieuwing in complexe situaties, vaak in maatschappelijke context.  Hij wil mee bouwen aan een samenleving met duurzame evenwichten tussen economie en samenzijn. Zo was hij mede vormgever van gemeenschapsmunten (bvb. Torekes in Gent, Limbu in Belgisch Limburg) en een nieuw mobiliteitsconcept (weflow.be). Daarnaast helpt hij organisaties innovatief stroomlijnen en is het zijn passie met groepen bijzondere creatieve resultaten te bereiken. Zijn hart gaat altijd sneller slaan als partners bereid zijn op zoek te gaan naar ‘next-paradigm’ oplossingen.