U bevindt zich hier: Home » Avicenna module Marburg

Avicenna module Marburg

Geplaatst op 23 augustus 2017

Module Marburg - Avicenna Academie voor LeiderschapAl meer dan tien jaar lang organiseert Avicenna een Europees leiderschapsprogramma dat, tot dusver, uit drie modules bestond: Brugge, Parijs en Oxford. Komend jaar zal voor het eerst een Duitse module aan het programma worden toegevoegd. Daarmee wordt (eindelijk) recht gedaan aan de dominante plaats van de Duitse economie en het Duitse leiderschap in Europa (en de rest van de wereld).

Het driedaagse Duitse programma wordt gehouden in de oude Duitse universiteitsstad Marburg, gelegen in de rijkste Duitse deelstaat Hessen. Al eeuwenlang is Marburg, met zijn beroemde universiteit, een van de ‘jongste’ steden van Duitsland; een op de drie inwoners is immers student.

Op twee locaties zullen Avicennadeelnemers ontvangen worden: in het gotische Landgrafenschloss dat hoog boven het vakwerkstadje uittorent en in de ‘banlieue’ Richtsberg, dat in de jaren zestig juist buiten de stad gebouwd is. Professoren en experts uit heel Duitsland zullen er nader ingaan op de dynamieken die het succes van de Duitse economie verklaren. Ook de schaduwzijden komen aan bod, zoals het ontstaan van een kloof tussen de bovenklasse (die in het vakwerkstadje woont) en de onderklasse (in Richtsberg). Verder komen Rijnlands leiderschap, arbeidsethos, vakmanschap en de kracht van de ‘maakindustrie’ aan bod.

De vormgeving van het programma is in lijn met de Duitse opvattingen over ‘ervaringsleren’ (Bildung) vormgegeven: gastcolleges worden afgewisseld met werkbezoeken, activiteiten, beweging en reflecties daarop. Geheel in lijn met Duitse tradities krijgt elke deelnemer bovendien een ‘Geselle’ als kompaan (een jonge student die als ‘sparring partner’ optreedt van de deelnemer).